Francul elveţian a avansat cu 7 bani la maximul istoric: 3,5050 lei/franc. Din 2008 până în prezent, aprecierea a fost de peste 50%

Autor: Ciprian Botea 16.06.2011

Leul a pierdut peste trei bani în faţa euro în şedinţa de astăzi pe fondul îngrijorărilor investitorilor străini privind situaţia fiscală a Greciei, iar cursul oficial a urcat la 4,2088 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni şi jumătate.

Totodată, leul a pierdut peste şase bani în faţa francului elveţian, moneda elveţiană ajungând la un record istoric de 3,5050 lei/franc.

O paritate mai ridicată în raport cu euro fusese atinsă pe 1 martie 2011, când un euro fusese cotat la 4,2108 lei/euro.

Aceasta este a treia şedinţă consecutivă în care leul se depreciază în faţa euro şi a patra zi consecutivă de depreciere faţă de moneda elveţiană.

Criza datoriei suverane a Greciei s-a amplificat în ultimele săptămâni, existând temeri că aceasta ar putea avea consecinţe negative asupra sistemului bancar românesc, în condiţiile în care băncile cu acţionariat elen deţin o cotă de piaţă de circa 17%.

Leul a pierdut 7% în faţa francului elveţian în ultima lună, cursul oficial ajungând astăzi la un nou record istoric de 3,0505 lei/franc, pe fondul reizbucnirii crizei datoriilor suverane din zona euro, în special Grecia. Francul este perceput ca o monedă de refugiu de către investitori.

Aprecierea francului este resimţită tot mai acut de clienţii cu credite în franci elveţieni. Valoarea creditelor acordate în franci elveţieni reprezintă peste 4% din totalul creditelor acordate de băncile locale, respectiv echivalentul a 2,5 mld. euro.

De la vârful creditării în franci, atins la începutul lui 2008, până în acest moment leul s-a depreciat cu mai mult de 50% faţă de francul elveţian, cursul urcând de la 2,2 la 3,5 lei/franc.

Întârzierile la plata creditelor în franci elveţieni s-au triplat în ultimul an, ajungând la echivalentul a circa 200 mil. euro.