Câţi bani au câştigat SocGen şi Erste ca să găsească investitori străini pentru cei 1,5 mld. euro luaţi de Finanţe

Autor: Voican Razvan 19.06.2011
Francezii şi austriecii s-au ocupat de atragerea celui mai mare împrumut privat extern al României, de 1,5 mld. euro, obţinând un comision de 0,075%.


Société Générale şi Erste Group, cele două bănci angajate ca aranjori şi dealeri ai emisiunii de 1,5 mld. euro lansate de România acum o săptămână pe piaţa externă, au încasat de la Ministerul Finanţelor un comision de 0,075% din valoarea tranzacţiei, adică 1,125 mil. euro.

Comisionul de anul acesta este dublu faţă de cel achitat anul trecut consorţiului de bănci format din Deutsche Bank, HSBC şi EFG Eurobank pentru administrarea emisiunii de eurobonduri în valoare de 1 mld. euro (0,0375%), Finanţele achitând atunci 375.000 de euro.

Ministerul Finanţelor a dat publicităţii comisionul plătit anul trecut după vehicularea în presă a unor informaţii inexacte, însă pentru emisiunea recentă realizată cu SocGen şi Erste a invocat o clauză de confidenţialitate din contract.

"Singura întrebare la care nu vreau să răspund este legată de comision. Cu cele două bănci avem o discuţie puţin diferită faţă de situaţia celorlalte emisiuni. Există o clauză de confidenţialitate pe care nu putem să o încălcăm. Comisionul plătit de noi a fost jumătate din cât se plăteşte pe pieţe", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat responsabil cu Trezoreria şi principalul autor al acestei operaţiuni de finanţare. El a explicat că aranjorii au vrut confidenţialitate având în vedere că au clienţi şi în alte ţări, unde au alte comisioane. "Comisionul a fost foarte negociat din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor."

Pe partea juridică, Finanţele au lucrat cu un consorţiu format din casele de avocatură Allen & Overy (pe legea britanică) şi Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu.

Nivelul comisionului pe care un emitent îl plăteşte băncilor aranjoare ale unei finanţări externe poate influenţa mai multe aspecte - de la organizarea roadshow-ului de prezentare în mari centre financiare până la capacitatea profesională a experţilor alocaţi pentru tranzacţie. SocGen şi Erste au fost angajate ca aranjori pentru întreg programul de finanţare externă prin titluri pe termen mediu, în limita unui plafon de

7 mld. euro. Programul permite însă angajarea unor dealeri suplimentari pentru fiecare emisiune în parte, pentru întărirea capacităţii de distribuţie.

Pentru emisiunea de 1,5 mld. euro pe cinci ani Ministerul Finanţelor va plăti o dobândă de 5,25% pe an, rezultând un cost total cu dobânda de circa 394,5 mil. euro. Banii vor fi folosiţi pentru acoperirea unei părţi din vârful de plată de aproape 2,5 mld. euro de luna viitoare. Drăgoi susţine că ar fi putut achita toată datoria scadentă şi fără această emisiune externă. "Pot să vă spun că avem în trezoreria un buffer foarte confortabil, care acoperă plăţile pe aproximativ 4 luni."

Luna viitoare ajunge la scadenţă şi un club loan de 1,2 mld. euro. Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea unei emisiuni de titluri în euro care să le permită băncilor să plaseze banii mai departe, dar Drăgoi spune că se gândeşte şi la varianta de a lăsa banii în piaţă, pentru a presa băncile să îi ducă în creditarea economiei.