BRD reia creditele „Prima casă“ cu marjă de 3,7% peste Euribor

Autor: Ciprian Valentin Botea 21.06.2011

BRD, a doua bancă locală după active, a început să vândă credite ipotecare în a patra ediţie a "Prima casă", cu dobândă variabilă formată din Euribor la trei luni plus o marjă maximă de 3,75%. Banca are la dispoziţie în această etapă un plafon de 325 mil. euro pentru credite garantate de stat.

"Programul şi-a dovedit utilitatea prin interesul manifestat de o categorie foarte largă de clienţi", a declarat Adrian Jantea, directorul direcţiei de promovare şi distribuţie retail din BRD.

La fel ca în etapele precedente, BRD vine doar cu ofertă de finanţări în euro, do­bânda ajungând la 5,25% pe an la cota­ţiile actuale ale Euribor. Banca percepe o do­bândă de 5,15% clienţilor care contrac­tează un credit pe mai puţin de 20 de ani.

Rata lunară la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani este de 220 de euro, la o dobândă anuală efectivă de 5,37% pe an. Avansul minim este de 5%, iar clienţii trebuie să suporte şi un comision anual de administrare de 0,49% din soldul rămas de rambursat, comision datorat Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acor­date de stat prin acest program.

BRD este a patra bancă - după BCR, Alpha Bank şi CEC - care primeşte dosare "Prima casă" 4, în care statul mai garatează doar pe jumătate împrumutul acordat.