SUA îi dă lecţii de istorie lui Traian Băsescu: Regele Mihai a dat dovadă de comportament excepţional de merituos

Autor: Miruna Badea 24.06.2011

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, vineri, pentru Mediafax, că doreşte să dea publicităţii, referitor la Regele Mihai I, două documente, între care alocuţiunea preşedintelui Truman referitor la monarhul român, conform căruia acesta "a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos".

Ambasada răspunde astfel scrisorii adresate ambasadorului Mark Gitenstein de co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în care aceştia i-au solicitat să se exprime în legătură cu declaraţia făcută de către preşedintele Traian Băsescu despre Regele Mihai.

La solicitarea MEDIAFAX, ambasada a precizat că nu dă un răspuns, dar că trimite în schimb alocuţiunea preşedintelui Truman la decorarea Regelui Mihai cu Legiunea de Merit şi textul înscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

Ambasada SUA reaminteşte că Truman a spus la decorarea Regelui Mihai cu Legiunea de Merit: "Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, aflată sub dominaţia unui regim dictatorial asupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului".

"Deşi capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23 august 1944, în culminarea eforturilor sale, el însuşi, din proprie iniţiativă şi fără a se gândi la siguranţa personală, a dat semnalul unei lovituri de stat ordonând gărzilor palatului său să-l aresteze pe dictator şi pe principalii lui miniştri. Imediat după, într-o inspirată proclamaţie către ţară, adresată la radio, el a informat Naţiunea despre decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane şi să ucidă soldaţii, să-i ia prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al Armatei Române a fost imediat şi din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, şi principala linie a rezistenţei germane pe frontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiunii sale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei", a mai menţionat Harry Truman, potrivit ambasadei SUA.

De asemenea, ambasada a transmis textul înscris pe placa aflată pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti: "Holocaustul în România, 1940-1944. În timp ce Germania nazistă, aliaţii şi colaboratorii ei implementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vor fi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul român a dezlănţuit propria persecuţie sistematică a evreilor care a fost anticipată de legislaţia antisemită a anului 1940. Pogromurile din Dorohoi şi Galaţi, din iunie 1940, cele din Bucureşti, din 1941, şi Iaşi din iunie 1941, au lăsat în urmă mii de morţi şi au marcat începutul distrugerii organizate a evreilor români. În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria, declanşând genocidul, cu scopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii 1940-1944 statul român a fost responsabil pentru moartea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni. De asemenea, 25.000 de persoane de etnie romă au fost deportate în Transnistria, unde 11.000 au pierit. În primăvara anului 1944, autorităţile maghiare de ocupaţie din regiunile de nord-vest ale României au deportat 135.000 de evrei transilvăneni la Auschwitz, unde au fost omorâţi de Germania nazistă. Naţiunea română şi guvernul ei au ridicat acest memorial ca un loc permanent de amintire şi ca un avertisment adresat generaţiilor viitoare".