Soros: UE este în pragul unui colaps economic, iar o ţară va părăsi cu siguranţă zona euro

Autor: Bogdan Cojocaru 26.06.2011

Investitorul miliardar George Soros apreciază că în cele din urmă unul dintre membrii uniunii monetare europene va renunţa la euro, iar Uniunea Europană (UE) se află în pragul unui colaps economic, scrie Reuters.

Soros a îndemnat liderii continentului să elaboreze un plan de rezervă pentru a preveni colapsul economic al UE.

Investitorul, devenit faimos după ce a câştigat un miliard de dolari pariind în 1992 împotriva lirei sterline, nu a numit statul care ar putea ieşi din zona euro. Unii analişti şi investitori speculează, însă, că Grecia va renunţa la euro pentru a-şi îngriji rănile produse de criza datoriilor prin care trece şi de măsurile drastice de austeritate pe care le implementează în schimbul unor ajutoare financiare externe fără de care ar intra în faliment.

Soros consideră că zona euro are încă de la crearea ei un defect important, anume că nu beneficieză de uniune politică sau de un minister al finanţelor comun.

"Euro nu are asigurare contra corecţiilor. Nu s-au făcut aranjamente pentru cazul în care un stat părăseşte zona euro, ceea ce în actualele circumstanţe este probabil inevitabil", a spus investitorul.

El crede că suprevieţuirea Uniunii Europene este "de interes vital pentru toţi" şi, de aceea, are nevoie modificări structurale pentru stoparea procesului de dezintegrare.

"Încă nu există un plan B. De aceea autorităţile insistă pe păstrarea aranjamentelor existente şi nu recunosc că există greşeli fundamentale care trebuie îndreptate. Să fim sinceri. Suntem în pragul unui colaps economic care începe, să zicem, în Grecia, dar care s-ar putea răspândi cu uşurinţă. Sistemul financiar rămâne extrem de vulnerabil", a menţionat Soros.

El a indicat printre măsurile pe care UE le-ar putea adopta pentru evitarea unei catastrofe economice crearea unui buget central mai mare, direcţionarea către Bruxelles a veniturilor obţinute din TVA sau din taxe impuse tranzacţiilor financiare, garantarea băncilor de către o instituţie europenă şi triplarea rezervelor fondului de salvare a statelor membre.