Cele 25 de locuri de muncă dintr-un sat din Dorna care îi vor pierde pe Băsescu, Boc şi Lăzăroiu. Cota unică i-a adus la putere, economia îi va îngropa

Autor: Cristian Hostiuc 29.06.2011

De mai bine de o săptămână, principalele subiecte ale clasei politice sunt reorganizarea teritorială, propusă de preşedintele Băsescu, faptul că regele Mihai "a comis un act de trădare" atunci când a abdicat, temă lansată tot de preşedinte, şi mai nou "ejacularea" lui Marian Vanghelie din fruntea organizaţiei PSD Bucureşti.

Toată lumea politică vorbeşte pe aceste teme pentru că nu îi costă nimic. Nici pe preşedinte, nici pe premier, nici pe miniştri, nici pe Victor Ponta, cel care vrea să fie prim-ministru după ce USL va câştiga alegerile. Între timp, Ponta urmăreşte şi "sticlele" lui Băsescu.

La polul opus, în economie lucrurile încep să patineze. Creşterea economică, atâta cât era, zero şi ceva, se îndreaptă mai degrabă spre zero decât spre 1,5-2%. Exporturile îşi pierd din suflu pentru că cererea din Europa se reduce. Grecia este în stradă şi urmează un plan de austeritate, care va afecta şi comerţul cu România, pentru că se reduce cererea de produse româneşti, iar băncile greceşti de la Bucureşti îşi vor vedea liniile de finanţare de la băncile de la Atena reduse.

Iar în timp ce liderii noştri politici, atât ai puterii, cât şi ai Opoziţiei, sunt ocupaţi să discute soarta României aşa la nivel general, în economia de jos, aia care îi plăteşte, se închid fabrici, se restructurează şi se dau oameni afară. Francezii de la Lactalis, cei care au preluat brânzeturile La Dorna, tocmai au închis câteva fabrici din Suceava, au transferat echipamentele în Polonia, urmând să savurăm La Dorna made in Poland. 25 de oameni şi-au pierdut job-ul.

Pentru premierul Boc, care anunţă contracte noi încheiate, cu sutele de mii, 25 de locuri de muncă nu înseamnă nimic. Probabil că şi pentru Ponta cele 25 de locuri sunt prea puţine pentru a le băga în seamă având în vedere aspiraţiile lui politice de a crea un milion de locuri de muncă atunci când va veni la putere.

Un alt lider politic, Sebastian Lăzăroiu, discută de vreo trei săptămâni, de când lumea i se adresează cu apelativul domnule ministru, numai despre reorganizarea teritorială, relaţia cu UDMR sau faptul că filialele PDL l-au ajutat pe Ponta să ajungă preşedintele PSD. Despre locuri de muncă nu vorbeşte nimic. 25 de slujbe, undeva în comunele din Suceava, mai mult ca sigur că nu îi spun ceva. Pentru că în poziţia lui trebuie să facă politici guvernamentale, nu să creeze locuri de muncă. Vorba aia: Albă-ca-Zăpada, celebrele cuvinte care l-au introdus în istorie pe Sebastian Lăzăroiu, creează locuri de muncă pe bandă rulantă.

Ieri, BNR a rămas din nou "vigilentă". După şedinţa de politică monetară, Banca Naţională a comentat cu nişte cuvinte extrem-extrem de prudente "că se remarcă semne incipiente de revigorare a creditării", asociate inclusiv continuării scăderii ratelor dobânzilor. Deci reducerea dobânzii funcţionează. Asta a fost vestea bună. Vestea rea: "Cele mai recente date statistice relevă moderarea în aprilie a ritmului anual de creştere a producţiei industriale şi a exporturilor". Şi BNR continuă menţionând că se prelungeşte "valoarea negativă a dinamicii anuale a indicatorilor relevanţi pentru evoluţia cererii interne". În traducere liberă, consumul este la pământ şi mergând mai departe nu ne putem baza pe el pentru creşterea economică aşteptată în acest an.

În comunicat, BNR spune diplomatic că urmăreşte "să converse potenţialul de revenire a economiei pe baze sănătoase". Dacă România nu va avea creştere economică în acest an, nu va fi bine. Trei ani românii au îndurat discursurile politice despre necesitatea restructurării sau reformării statului, despre faptul că trebuie să muncească mai mult, au acceptat strângând din pumni tăierile de salarii şi frica de a nu fi daţi afară. Al patrulea pare prea mult, iar discursul politic al puterii s-a epuizat. Nu mai sunt cuvinte care să justifice încă un an pe minus.

Ponta şi Antonescu sunt în opoziţie, deci oamenii nu au de ce să arunce cu pietre în ei. În schimb, în Băsescu şi Boc au de ce sau vor avea de ce. În toată America, de un an de zile se discută numai despre locuri de muncă. Pentru că în ciuda creşterii economice numărul job-urilor nu a crescut. Iar de aici i se va trage lui Obama. La fel se va întâmpla şi aici. De la cele 25 de locuri de muncă dintr-un sat din Suceava. Pentru că oamenii ţin minte.

Aşa cum PDL şi Traian Băsescu au venit şi au câştigat alegerile în 2004 şi 2008/2009 pentru că oamenii şi-au adus aminte că ei au introdus cota unică de 16%, tot aşa alegătorii îşi vor aduce aminte că pe vremea lor s-au "închis" locuri de muncă. Şi vorba americanilor: "All it's about economic, stupid!"

Cristian Hostiuc este Directorul Editorial al ZF