UPDATE - România scapă de "Junk": Fitch readuce ratingul ţării la "investment grade". Cursul a coborât sub 4,2 lei/euro

Autor: Liviu Chiru 04.07.2011

Agenţia de rating Fitch Ratings a urcat calificativul de ţară acordat României cu o treaptă, până la "BBB-", ceea ce înseamnă reintrarea în categoria "investment grade" a ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii. Astfel, România are acum rating favorabil pentru atragerea capitalului străin din partea a două din cele trei mari agenţii internaţionale de evaluare financiară - Fitch şi Moody's.

De mai multă vreme devenise vizibilă discrepanţa dintre percepţia externă asupra riscului de ţară reflectată prin nivelurile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care erau deja în zona "investment grade" şi ratingurile acordate de Fitch şi Standard&Poor's.

Această îmbunătăţire a ratingului ar fi ajutat România să se împrumute mai ieftin luna trecută de pe piaţa externă, dar îi va folosi la a doua ieşire programată în toamnă în cadrul programului de finanţare externă de 7 miliarde euro.

"Această îmbunătăţire reflectă progresul României în recuperarea după efectele crizei globale, vizibile în creşterea Produsului Intern Brut, performanţa puternică a exporturilor, ajustarea deficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar. În general, a fost o atenuare a riscurilor României, reflectată în revenirea în categoria de risc investiţional", a spus ed Parker, şef al diviziei de calificative de şară pentru regiunea EMEA în cadrul Fitch, citat de Reuters.

Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost revizuit în urcare de la "BBB-" la "BBB", în timp ce plafonul de ţară a fost îmbunătăţit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la "B" la "F3", se arată într-un comunicat al Fitch.

După anunţul făcut de Fitch, moneda naţională şi-a accentuat aprecierea, paritatea coborând sub 4,2 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare,

În jurul orei 16:50, euro era schimbat pentru 4,1950 - 4,1980 lei pe piaţa interbancară, cu circa 4,5 bani sub nivelul de vineri, când tranzacţiile se desfăşurau la un curs de 4,2400 - 4,2410 lei/euro.

În debutul şedinţei, băncile cotau euro la 4,2300 - 4,2330 lei, iar paritatea a coborât treptat pe parcursul sesiunii.

Fitch redusese, alături de Standard&Poor's, rating-ul de ţară acordat României la "BB+" încă din 2008, respectiv în categoria de "risc speculativ". Nivelul rating-ului de ţară este foarte important pentru marii investitori instituţionali străini (fonduri de pensii sau companii de asigurări), care iau deciziile de plasament în funcţie de riscul emitentului.

În martie, agenţia de rating atenţiona că riscurile bugetare vor menţine România sub nivelul recomandat pentru investiţii, chiar dacă ţara a înregistrat progrese în aplicarea reformelor prevăzute cu FMI.

Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat ratingurile României la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii) în perioada de vârf a crizei politice în care acordul cu FMI a fost temporar suspendat, la sfârşitul anului 2009. Ulterior, ambele agenţii au modificat perspectiva de la negativă la stabilă.