Isărescu: când fiecare bancă e strânsă la pungă, nu e neapărat bine pentru economie

Autor: Liviu Chiru 05.07.2011

Păstrarea unei discipline şi a unei stabilităţi la nivelul fiecărei bănci în parte nu asigură autonomia şi stabilitatea financiară la nivel macro, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi PwC.

"Când fiecare bancă e strânsă la pungă, s-ar putea ca la nivelul economiei să ai altceva", a spus Isărescu la evenimentul "Cei mai mari jucători din economie - Companii care au învins criza. Lecţii pentru următoarea perioadă de creştere economică", organizat de Ziarul Financiar şi PwC.

În cei doi ani de criză sistemul bancar nu s-a confruntat cu probleme majore iar BNR a reuşit să convingă acţionarii să vină cu bani atunci când a considerat că trebuie să fie întărită sănătatea unei bănci.

Pe de altă parte, creditul pentru sectorul privat a fost într-o continuă scădere (în termeni reali) din toamna anului 2008 şi până în această primăvară iar lipsa finanţării sau preţul prohibitiv la care putea fi accesată au lovit afacerile multor companii dar şi consumul populaţiei care s-a întors din nou împotriva companiilor.

Guvernatorul Isărescu admite că numărul firmelor închise în anii de criză poate fi înspăimântător. "Când auzi că s-au închis 140.000 de firme, se sperie gândul", a afirmat Isărescu. El admite însă că multe dintre aceste firme activau în domenii precum cel imobiliar, care s-au umflat prea mult în anii de boom.