Topul petroliştilor: 10 companii se bat pentru 10 miliarde de euro

Autor: Roxana Petrescu 07.07.2011

Companiile petroliere au bifat încă un an de creştere, niciunul dintre cei mai mari zece jucători din acest segment neavând de suferit din cauza recesiunii.

Datele de la finalul anului 2010 arată că afacerile cumulate ale celor mai mari companii pe­tro­liere active în România au ajuns anul tre­cut la un nivel de circa 10 mld. euro, în creş­tere cu mai bine de 15% com­parativ cu bi­lanţul anului 2009, o serie din aceste firme înche­ind exer­ciţiul financiar şi cu câştiguri mai mari.

Aceste rezultate bune au fost înre­gis­trate în cel de-al doilea an de rece­siune prin care a trecut România. Potri­vit in­for­maţiilor disponibile, cererea de car­bu­ranţi a scăzut anul trecut cu circa 5% în contextul în care puterea de cum­pă­rare a populaţiei a fost afectată de con­cedieri, tăieri de salarii sau de ma­jo­ra­rea TVA.

Cu toate acestea, pe­tro­liştii au găsit soluţia creşterii afa­ce­rilor în scumpiri la pompă, litrul de benzină fiind cu 20% mai scump în 2010 comparativ cu 2009, iar cel de motorină cu 24% mai costisitor.