Cum să-ţi faci cariera praf: premierul britanic David Cameron, îngropat politic de prietenia cu miliardarul Rupert Murdoch

Autor: Iulian Anghel 07.07.2011

Premierul britanic David Cameron a intrat în vârtejul unuia dintre cele mai mare scandaluri media din istoria Marii Britanii.



Reputaţia sa ar putea fi compromisă definitiv în urma dezvăluirilor potrivit cărora tabloidul de duminică News of the World deţinut de magnatul Rupert Murdoch ar fi pus la punct o vastă reţea de ascultare a telefoanelor. Că publicaţia practica acest lucruri se ştia de mult, dar se credea că se limitează la vedete. Ultimele zile au adus însă noutăţi care au şocat Marea Britanie.

News of the World intercepta nu doar telefoanele vedetelor, ci a făcut-o şi în cazul rudelor atentatelor de la Londra din vara lui 2005 sau ale militarilor britanici morţi în teatrele de operaţiuni, totul cu o presupusă implicare a poliţiei a cărei agenţi ar fi fost mituiţi.

Scandalul de la Londra este atât de mare încât, urmă cu două zile, întors din Afganistan, Cameron avea să afle că lumea pe care o ştia s-a schimbat în doar 48 de ore.

Ce are însă premierul de-a face cu acest scandal? Are şi încă multe.

The Telegraph îi reproşează nu una, ci mai multe greşeli pe care le consideră fatale. În primul rând, a întreţinut relaţii amicale cu cei implicaţi în scandal. L-a angajat ca director de comunicare pe fostul editor al News of the World, Andy Coulson. Apoi are o relaţie de amiciţie cu Rupert Murdoch şi este prieten cu Rebekah Brooks, directoare la News International, fost editor şef al News of the World în vremea în care s-au făcut interceptările.

În districtul premierului "Oxfordshire" locuiesc londonezii "avizi de putere şi imorali", potrivit The Telegraph. Rebekah Brooks şi soţul ei are casa la mai puţin de o milă de acea a premierului, care a menţinut relaţia cu această familie şi după izbucnirea scandalului. Tot acolo locuieşte şi fiica lui Rupert Murdoch, Elisabeth, căsătorită cu Matthew Freud, expert în relaţii publice, apropiat cercurilor lui Cameron. Premierul ar fi fost avertizat în legătură cu această afacere, dar mai ales cu angajarea lui Andy Coulson (între timp concediat) pe poziţia de consilier, lucru de care Cameron nu a ţinut seama.

Premierul va trebui să dea explicaţii în legătură cu Rebekah Brooks, dar şi cu ce a discutat cu Rupert Murdoch în cadrul întâlnirilor private, potrivit Telegraph.