Ascultarea telefoanelor, scandalul care a zguduit Marea Britanie şi a dus la închiderea News of the World

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 07.07.2011

Scandalul interceptării unor convorbiri în care este implicat News of the World se amplifică, după ce Scotland Yard a început să contacteze rude ale victimelor atentatului de la 7 iulie 2005 din Londra, pentru a le anunţa că au fost ascultate de publicaţie.

Dezvăluirea, marţi seara, că discuţiile rudelor îndoliate ale victimelor ar fi putut fi interceptate de Glenn Mulcaire, un detectiv privat angajat de tabloid imediat după atentatele teroriste de la Londra, a lovit puternic în reputaţia proprietarului publicaţiei, compania News International, care face parte din imperiul media al lui Rupert Murdoch.

Graham Foulkes, al cărui fiu David a fost ucis în atacul din staţia Edgware Road, a confirmat că a fost contactat de ofiţeri din Poliţia Metropolitană, într-o investigaţie asupra ascultării telefoanelor. El a declarat că i s-a spus că atât numărul telefonului mobil, cât şi al celui fix, dar şi adresa locuinţei sale au fost găsite între înregistrările efectuate de Mulcaire. Avocatul lui Foulkes, Clifford Tibber, care reprezintă mai multe familii ale victimelor, a declarat că informaţia a "venit ca un şoc teribil" pentru acestea, care se pregăteau să comemoreze şase ani de la atentate.

Totodată, poliţiştii examinează fiecare caz de crimă, răpire sau atac asupra unui minor, începând din 2001, după dezvăluirea faptului că jurnalişti de la acest tabloid au interceptat mesajele vocale ale lui Milly Dowler, o minoră ucisă. Poliţiştii deja le-au spus părinţilor lui Holly Wells şi Jessica Chapman, două fete ucise, în 2002, de Ian Huntley, că mobilele lor au fost ascultate. Documente confiscate de Poliţia Metropolitană, în 2006, într-o percheziţie la casa lui Mulcaire, arată că acesta îl urmărea pe Leslie Chapman, tatăl lui Jessica Chapman.

Tot marţi seara, presa a mai dezvăluit că News International a predat Poliţiei Metropolitane detalii ale unor plăţi efectuate de News of the World către oficiali de rang înalt din poliţie, pentru a acopri scandalul, între 2003 şi 2007, perioadă în care publicaţia a fost condusă de Andy Coulson. Astfel, scandalul îl afectează şi pe premierul David Cameron, care l-a numit pe Coulson director de comunicare, pe când se afla în opoziţie şi pe care l-a apărat ferm până în ianuarie 2011, când a demisionat.

News International a anunţat marţi seara că "informaţii noi au fost predate poliţiei", adăugând că, alături de News Group Newpapers, a "cooperat cu poliţia, de la începutul investigaţiei curente, în ianuarie 2011".