Sfârşit de minciună: România a atras doar 3% din fondurile europene. Astfel "sponsorizează" România giganţi ai economiei precum Germania sau Franţa

Autor: Iulian Anghel 14.07.2011

Scrisoarea pe care preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso i-a trimis-o premierului Emil Boc în data de 23 iunie este foarte limpede: România a atras doar 3% din fondurile structurale ale Uniunii Europene - 19 mld. euro în exerciţiul financiar 2007 - 2013 - faţă de datele raportate de oficialii români care susţin că rata de absorbţie este de 12%.

Situaţia este dramatică pentru PIB-ul României de 122 mld. euro, în 2010 care "sponsorizează", practic, economii de zeci de ori mai puternice precum cea a Germaniei (PIB în 2010 de 2.400 mld. euro) cea a Franţei (PIB în 2010 de 1.947 mld. euro) sau a Italiei (PIB în 2010 de 1.548 mld. euro).

Contribuţia ţărilor membre UE la bugetul comun se învârte în jurul valoarii de 1% din Produsul Naţional Brut ceea ce înseamnă că România contribuie anual cu cel puţin 1 mld. euro la bugetul UE, dar, în mai bine de patru ani de la integrarea în UE, nu a luat înapoi decât 600 mil. euro.

HotNews.ro a publicat astăzi scrisoarea pe care preşedintele Comisiei i-a trimis-o în data de 23 iunie premierului Emil Boc şi în care şeful Executivului european se arată îngrijorat de rata scăzută a atragerii de către România a fondurilor europene.

Site-ul arată că a obţinut această scrisoare după ce a ameniţat că va depune în justiţie o plângere administrativă faţă de îngrădirea dreptului la informare garantat de legea 544 a liberului acces la informaţii publice.

Textul scrisorii este limpede. Iată ce-i transmite Barroso lui Boc: "Comisia rămâne foarte preocupată în privinţa nivelului foarte scăzut al absorbţiei financiare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune în România, ce a atins doar 3%, o imbunătăţire minoră faţă de precedentul 2% notat în scrisoarea mea anterioara".

Când oficialii Români transmit datele despre stadiul absorbţiei iau în calcul şi prefinanţările 30% din valoarea unui proiect (bani de la UE şi de la bugetul de stat), dar lucrurile nu pot fi definitiv încheiate decât după ce sumele cheltuite sunt rambursate de Comisie -, iar aici rata de rambursare este de 3%, ceea ce pentru o ţară ca România nu este decât un dezastru.