Aproape 40 mil. € intră lunar în fondurile de pensii private. 4 mil. € intră pe Bursă, 4,5 mil. € ies din ţară

Autor: Andrei Chirileasa 19.07.2011

Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilon II) au crescut în primul semestru cu 24%, până la 5,37 mld. lei (1,27 mld. euro), potrivit buletinului semestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numărul total de participanţi la aceste fonduri a atins 5,32 de milioane de persoane, la finele lunii iunie, cu 2,67% mai mult decât la finalul anului trecut. Astfel, suma medie pe care un participant o are în fondul de pensii administrat privat este de circa 1.000 de lei. Această sumă rezultă din contribuţia virată pentru fiecare salariat la fondurile de pensii administrate privat la care se adaugă randamentele obţinute de fonduri în urma investirii banilor.

La nivel de piaţă, circa două treimi (66%) din activele fondurilor din pilonul doi erau investite în titluri de stat la finele lunii iunie. Cu alte cuvinte, fondurile de pensii au cumpărat titluri de stat de 3,5 mld. lei, iar aceşti bani au ajuns la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor curente, printre care se numără şi plata pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar.

A doua pondere în total o au investiţiile în acţiuni, în valoare de circa 715 mil. lei (170 mil. euro), care reprezintă 13,3% din total active. Investiţiile în acţiuni româneşti reprezintă însă circa 10%, iar restul de 3,3% sunt investiţii în acţiuni străine, iar procentul este în creştere, din cauză că fondurile de pensii au la dispoziţie puţine acţiuni lichide în care pot investi pe Bursa de la Bucureşti şi caută să-şi diversifice plasamentele pe bursele străine.

Situaţia detaliată a investiţiilor de la finele lunii iunie va fi publicată de fondurile de pensii la mijlocul lunii august. CSSPP a obligat fondurile de pensii să-şi publice semestrial situaţia detaliată a portofoliilor, după ce Ziarul Financiar a scris anul trecut despre transparenţa redusă a acestor fonduri. Primele situaţii detaliate au fost publicate la finele anului trecut, iar din acestea rezultă că unele fonduri au realizat investiţii semnificative pe bursele din Polonia, Austria, Germania şi Franţa.

Fondurile plasează sume şi mai consistente, reprezentând 6,44% din active, în obli­gaţiuni corporatiste listate pe pieţele europene. Obligaţiunile corporatiste lipsesc aproape cu desăvârşire de pe Bursa de la Bucureşti. Astfel, investiţiile în străinătate ale fondurilor de pensii se ridică la circa 11,4% din activele pieţei.

În fiecare lună, în fondurile de pensii intră contribuţii de circa 40 mil. euro (168 mil. lei în luna iunie). Păstrând alocarea actuală, circa 4 mil. euro (10%) ar intra în acţiuni pe Bursă, iar circa 4,5 mil. euro ar ajunge pe pieţele externe, în acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor străine.

Fondurile de pensii au raportat la finele lunii iunie o rată medie ponderată de rentabilitate anualizată pe ultimele 24 de luni de 13,17%. Randamentele variază între 9,7% pentru fondul Vital şi 14,2% pentru fondul Aripi. Fondul ING, cel mai mare de pe piaţă, cu active de circa 2,09 mld. lei, a obţinut un randament de 13,7%, iar AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz, are un randament de 12,8%, la active de 1,25 mld. lei.