"Aoleu! I'm so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around". Accident aviatic, evitat la limită pe Otopeni. 400 de oameni ar fi putut muri - VIDEO

Autor: Sandu Cristiana Geanina 19.07.2011

Două avioane ar fi putut să se ciocnească, în 11 iulie, pe Aeroportul Otopeni, potrivit relatărilor din presă, şeful Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă, declarând pentru MEDIAFAX că incidentul este analizat, dar nu se pune problema unei tragedii.

Presa a relatat că cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României a fost la un pas să se producă în urmă cu o săptămână, mai exact pe 11 iulie.

Avioanele implicate sunt un Boeing 737-700 al Tarom şi un Airbus A320 al companiei greceşti Aegean Airlines. Aeronava românească venea de la Paris şi urma să aterizeze pe Aeroportul Otopeni, doar că pe capătul aceleiaşi piste se pregătea pentru decolare aparatul de zbor elen, potrivit site-ului stirileprotv.ro.

Se pare că pilotul Aegean ar fi înţeles că are permisiunea de a se alinia pe pistă pentru decolare, deşi în acelaşi timp avionul Tarom primea aprobarea de aterizare.

"Aoleu! I'm so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around", a exclamat controlorul de trafic român, în momentul în care a realizat ce ar fi urmat să se întâmple.

Şeful Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă, susţine însă că cele două avioane nu au fost aproape unul faţă de altul, aeronava Tarom fiind la patru kilometri de pragul pistei de aterizare atunci când a primit "instrucţiunile de ratare", în timp ce aeronava companiei elene nu era oprită la poziţia de aşteptare, fiind poziţionată greşit pe pistă.

Când pilotul a pus avionul grecesc în mişcare, turnul de control a intervenit şi l-a oprit. "Nu se pune problema că a greşit controlorul de trafic sau cei de la Tarom. Analizăm evenimentul pentru a vedea dacă şi unde s-au strecurat erori, pentru a face recomandări de siguranţă, noi nu dăm sancţiuni", a declarat Mircea Ciucă, pentru MEDIAFAX.

Mircea Ciucă a precizat că a cerut informaţii referitoare la acest incident de la toate părţile implicate, respectiv companiile ROMATSA, TAROM şi Aegean Airlines.

La bordul celor două aeronave se aflau în total aproape 400 de pasageri.