Atac fără precedent la adresa companiilor de medicamente: Arieratele nu trebuie plătite

Autor: Ioana David 21.07.2011

Preşedintele Traian Băsescu a avut o reacţie extrem de dură la adresa furnizorilor de medicamente, prima de acest fel din man­da­tul său, cerând stoparea plăţii arieratelor din sistem până când se va reglementa siste­mul de achiziţii de medicamente în spitale şi farmacii.

În cadrul declaraţiei de presă pe tema recentului raport al Comisiei Europene, preşedintele a atins şi probeleme extrem de spinoase aşa cum sunt banii pe care firmele din sistemul sanitar îi au de recuperat, dar şi lobby-ul companiilor de medicamente.

"Vreau să ştiţi public punctul meu de vedere, indiferent ce va decide Guvernul: nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele la medicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente şi în spitale, şi cele distribuite prin farmacii. A continua la fiecare şase luni să tot constatăm că avem arierate în condiţiile în care şi Comisia Europeană constată nereguli în achiziţiile de medicamente cred că este o mare greşeală, indiferent cine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate la medicament", a spus Traian Băsescu.

El a mers şi mai departe adăugând că "probabil lobby-ul furnizorilor de medica­mente este atât de puternic încât nimeni nu reuşeşte să stăvilească această veselie a arieratelor adunate de pe urma medicamen­telor".

Discuţii vechi

În ultimii ani, discuţiile cu privire la sumele pe care furnizorii de medicamente, farmaciile le au de recuperat de la autorităţi au fost constante, însă cele mai mari sume au fost vehiculate în toamnă, atunci când au apărut facturi neplătite de 1 mld. lei (240 mil. euro), la scurt timp după ce fuseseră achitate peste 2 mld. lei (476 mil. euro). Era vorba despre facturi care nu fuseseră acceptate la plată şi care au ieşit la iveală cu ocazia unei vizite a FMI.

Luna trecută, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor au anunţat că vor sesiza Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru neplata în cazul reţetelor de diabet şi oncologie pe ultimele şase luni de anul trecut şi se refereau la 535 mil. lei, bani care nu erau recunoscuţi de către autorităţi.

Mai mulţi farmacişti din ţară, care însă au dorit să-şi păstreze anonimatul, au spus că şi acum multe facturi nu sunt primite la plată de către autorităţi, deci nu sunt înregistrate în statisticile oficiale.

"Avem multe reţete care nu au fost primite la plată. Ne descurcăm foarte greu, iar furnizorii nu vor să ne mai dea marfă", a spus o farmacistă din Dâmboviţa, care a adăugat că plăţile sunt la nivelul lunii august anul trecut.

În legătură cu o eventuală stopare a acestor plăţi, ea este de părere că farmaciştii ar trebui anunţaţi din timp atunci când nu mai sunt bani, astfel încât să nu fie puşi în situaţia de a elibera produse pentru ca apoi să nu mai fie plătiţi pentru ele. Un farmacist a propus chiar introducerea din nou a plafoanelor la farmacii aşa cum au mai existat în trecut, astfel încât fiecare unitate să ştie cât are de cheltuit.

Discuţiile constante cu privire la arieratele din sănătate apar însă în condiţiile în care fondurile pentru sănătate au avut o creştere susţinută până în 2009 (dublându-se în cinci ani), iar anul trecut s-a acordat o rectificare bugetară, care s-ar putea repeta şi acum. În prezent bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care susţine majo­ri­tatea cheltuielilor din sistem, este de aproxi­mativ 4 mld. euro, iar bugetul Ministerului Sănătăţii de circa 1 mld. euro. La rectificarea bugetară care se preco­ni­zează în august - septembrie ministrul sănătăţii a solicitat 1 mld. euro, adică aproape un sfert din suma totală care se învârte în sistem.

Contactat de Ziarul Financiar, Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS, omul care ar trebui să pună în aplicare punctul de vedere al preşedintelui Băsescu de a nu se mai plăti arieratele, nu a dorit să facă niciun comentariu pe această temă.

Reacţia jucătorilor din piaţa medicamentelor

Jucătorii din piaţa de medicamente s-au arătat surprinşi de declaraţiile preşedintelui.

"Există un cadru legal care funcţionează în acest moment. (...) Nu înţelegem contextul acestor declaraţii. Există o legislaţie pe baza căreia se stabilesc achiziţiile publice, terme­nele de decontare", a spus Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medica­mente (ARPIM).

El apreciază că probleme reale ale sistemului sunt legate de subfinanţate şi de faptul că în România banii alocaţi sunt mai puţini decât media statelor africane.

"Este normal să apară aceste arierate. Nevoile sunt mai mari decât sumele alocate de la buget. România nu sare calul din punctul de vedere al cheltuielilor cu medica­mentele. Ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Euro­peană în ceea ce priveşte consumul de medicamente. Ţările din jur cheltuiesc dublu. Decalajele trebuie acoperite", a mai spus Zaharescu.

La rândul său, Elena Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, a spus că la farmacii achiziţiile se fac între farmacii şi distribuitori. "Este dramatic dacă nu se mai plătesc arieratele", a adăugat ea.

Cum apar arieratele din Sănătate

Sursa: Mediafax, ZF