Gigantul ExxonMobil şi OMV Petrom au obţinut ce şi-au dorit: 5 ani în plus pentru a răscoli adâncurile Mării Negre în căutarea petrolului

Autor: Roxana Petrescu 21.07.2011

Petrom, cea mai mare companie locală, a primit o prelungire de cinci ani a dreptului de explorare a hidrocarburilor în perimetrul Neptun din Marea Neagră.

Luarea acestei decizii a întrerupt şedinţa de guvern de ieri şi este unul dintre factorii care ar putea face oferta pentru acţiunile Petrom mai atractivă, după cum a declarat recent ministrul economiei Ion Ariton, mai ales în contextul în care în afacerea Neptun este băgat şi gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră a lumii.

"În martie 2011, joint venture-ul format din ExxonMobil şi OMV Petrom a demarat discuţiile cu autorităţile relevante pentru obţinerea unei decizii guvernamentale în urma căreia să poată fi aduse amendamente la contractul de concesionare pentru blocul Neptun care să stipuleze prelungirea perioadei de explorare a blocului. Forajul de explorare, în special în zonele de apă adâncă din Marea Neagră, prezintă riscuri investiţionale cu şanse de succes destul de scăzute. Pentru maximizarea şanselor de a descoperi un zăcământ viabil din punct de vedere comercial este important o perioada de timp suficientă pentru explorarea cuprinzătoare a blocului", explică reprezentanţii Petrom.

"Am prelungit cu cinci ani perioada acordului de explorare deţinut de Petrom şi ExxonMobil pentru perimetrul Neptun", a declarat Emil Boc, premierul României. Decizia prelungirii cu încă cinci ani a perioadei în care Petrom are dreptul de a explora perimetrul Neptun vine în contextul în care la începutul lunii trecute o delegaţie formată din reprezentanţi ai ExxonMobil alături de cei ai Petrom au avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care cele două companii şi-au prezentat planurile de investiţii pentru următorii ani în ceea ce priveşte explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră în perimetrul Neptun. Delegaţia ExxonMobil-Petrom a fost condusă de către Johnny Lee Hall, vicepreşedinte executiv al ExxonMobil Exploration Company. Din partea Petrom a fost Mariana Gheorghe, CEO al companiei, şi Jaap Huijskes, membru al directoratului OMV, director pe explorare şi producţie.

Informaţia vine în contextul în care la începutul acestei luni Petrom a anunţat că rezultatele obţinute din forarea unei sonde în Oltenia indică faptul că acolo s-ar putea afla cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani.

România a fost primul producător de petrol din lume, în urmă cu mai bine de 150 de ani, şi are atestată o producţie de gaze naturale mai veche de 100 de ani, astfel că marea majoritate a perimetrelor sunt deja mature.

Marea Neagră în schimb şi mai ales zonele de mari adâncimi au fost caracterizate de reprezentanţii OMV, proprietarul Petrom, ca fiind una dintre puţinele şase pe care România le mai are pentru a inversa trendul descendent pe care se află producţia de hidrocarburi din ultimii ani.

Tot reprezentanţii OMV spuneau recent că implicarea ExxonMobil dovedeşte într-un fel faptul că există un potenţial de resurse la mare adâncime în Marea Neagră, gigantul american nefiind interesat de proiecte decât dacă există şanse de "peşti mari" (zăcăminte importante de hidrocarburi - n.red.).

Potrivit unor surse citate de Mediafax, proiectul de hotărâre de guvern pentru prelungirea dreptului de explorare pentru perimetrul Neptu a fost introdus pe agenda suplimentară a şedinţei de guvern de ieri.

"Actul normativ este pus în acord cu unele observaţii ale Ministerului Justiţiei", au declarat surse oficiale. Potrivit acestora, şedinţa de guvern a fost întreruptă deoarece Ministerul Justiţiei a apreciat că analiza de oportunitate privind prelungirea perioadei de explorare este una "succintă" şi trebuie mai bine "fundamentată". Actul normativ aprobă un nou act adiţional, al doilea, la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX-Neptun. Acordul de concesiune a fost aprobat prin hotărâre de guvern în anul 2000.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pe această temă.

Americanii de la Exxon au semnat la sfârşitul anului 2008 un acord de explorare cu Petrom pentru porţiunile situate la adâncimi mari din Marea Neagră. Potrivit acestui acord, Exxon îşi va asuma 50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra în posesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorările vor avea succes. Lucrările de explorare ale celor două companii au început în august 2009, aceastea intrând acum în faza de analiză a datelor. După interpretarea rezultatelor, cele două companii vor lua decizia cu privire la forajul în mare adâncă. Potrivit celor mai recente informaţii, această decizie ar putea fi luată în 2011 sau 2012, iar dacă lucrările vor avea succes, abia în 3-5 ani ar putea fi pusă la punct infrastructura necesară pentru începerea producţiei de hidrocrabruri. Până în prezent, oficialii celor două companii nu au avansat nicio estimare privind potenţialul de hidrocarbui al perimetrului Neptun.

Hidrocarburile extrase din adâncurile Mării Negre reprezintă circa 17% din întreaga producţie de petrol şi gaze pe care Petrom o realizează în România.

Perimetrul Neptun are o arie de 9.900 kilometri pătraţi în zone cu adâncime a aperi mării cuprinse între 50 şi 1.700 de metri.