Bulgaria a amânat adoptarea Euro din cauza crizei datoriilor

Autor: Bogdan Cojocaru 24.07.2011

Bulgaria a amânat pe termen nelimitat discuţiile privind adoptarea euro, până când va fi mai clar deznodământul crizei datoriilor care a cuprins economiile mai slabe din uniunea monetară europeană, a declarat ministrul de finanţe Simon Djankov, citat de Reuters.

"Nu vom începe discuţii preliminare (despre aderarea la zona euro - n.r.) în toamnă. Intenţiile noastre privind adoptarea euro nu s-au schimbat. Cu toate acestea, nu avem stabilit un termen precis", a spus Djankov, care ocupă şi funcţia de vicepremier.


La începutul anului, ministrul a anunţat că Bulgaria va începe în toamnă discuţiile privind intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb ERM-2, un test în care monedele naţionale trebuie să-şi dovedească stabilitatea înainte ca un stat să adopte euro.


"Discuţiile sunt amânate până când imaginea generală va fi mai clară. Înainte de a adera la zona euro, vrem să ştim care sunt oportunităţile şi care sunt greutăţile. Criza din Grecia şi din alte state ne-a facut mai prudenţi în legătură cu clubul în care vrem şă intrăm şi cu implicaţiile pe care le-ar avea intarea", a menţionat oficialul.


Eşecul de anul trecut al liderilor zonei euro de a acţiona la timp împotriva crizei Greciei s-a dovedit costisitor, a adăugat Djankov.


Bulgaria, stat cu cele mai reduse taxe din Uniunea Europeană, se opune unui plan franco-german de a armoniza taxele la nivelul zonei euro, deoarece ar mări decalajele dintre ţări.



"Din punct de vedere economic, armonizarea taxelor nu are sens", a menţionat ministrul.



Djankov, fost economist la Banca Mondială, a mai spus că intenţionează să scurteze profilul scadenţelor datoriilor Bulgariei pentru a face posibilă o rambursare mai rapidă a datoriilor.

Bulgaria are una dintre cele mai reduse datorii din UE raportate la Produsul Intern Brut., de 16% din PIB la finele anului trecut.