Norvegia sub şoc: Cum de a fost capabil un tânăr educat de 32 de ani de o asemenea monstruozitate?

Autor: Iulian Anghel 25.07.2011

Bilanţul atacului terorist din Oslo ajunsese aseară la 93 de morţi, iar şocul este cu atât mai mare cu cât atacatorul era un tânăr norvegian de 32 de ani, în vreme ce mintea a milioane de oameni s-a îndreptat în mod mecanic spre grupările islamiste care, după moartea lui Osama Bin Landen, la 1 mai, ameninţaseră cu o baie de sânge lumea occidentală.

Site-urile islamiste recomandau aseară susţinătorilor jihadului să nu revendice atentatele pentru ca musulmanii din Norvegia să nu fie supuşi represaliilor. De altminteri, poliţia norvegiană susţine că cele două atentate au fost puse la cale de una şi aceeaşi persoană, Anders Behring Breivik, norvegian de origine.

Norvegia nu a majorat nivelul alertei teroriste în urma celor două atacuri sângeroase.

Paşnica Norvegie s-a confruntat vineri cu cea mai mare dramă a sa de la al doilea război mondial încoace când o maşină capcană a explodat în centrul capitalei, Oslo, în preajma birourilor premierului, iar sediul Ministerului Energiei a luat foc. Panica creată pe străzi avea să fie dublată de un al doilea incident major când o persoană foarte bine înarmată a deschis focul asupra unei mulţimi în timpul unei întâlniri a tinerilor Partidului Laburist care asistau la o şcoală de vară pe insula Utoeya, din apropierea capitalei.

Martorii citaţi de presa norvegiană au relatat că acea persoană era extrem de bine înarmată şi că a tras vreme de o oră şi jumătate în cei care, îngroziţi, încercau să se ascundă, unii aruncându-se în apă - acesta este motivul pentru care sunt şi acum mai multe persoane dispărute despre care se crede că s-au înecat. Ulterior, poliţia l-a arestat pe cel care a tras, dar nimeni nu a putut explica cum el a tras cu armele o oră şi jumătate fără să fie împuşcat în acest timp sau prins mai devreme.

Identitatea i-a fost dezvăluită - Anders Behring Breivik, un norvegian de 32 de ani, apropiat de extrema dreaptă care cerea în materialele descoperite apoi de poliţie eliminarea musulmanilor din Europa. Partidul Progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă, a anunţat că suspectul a aderat la partid în 1999 şi l-a părăsit în 2006.

Toată lumea încearcă acum să-şi explice mobilul acestei uriaşe crime pentru care, potrivit legii norvegiene, asasinul nu riscă decât 21 de ani de închisoare.

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-a publicat pe internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik şi-a pregătit activ operaţiunea cel puţin din toamna lui 2009. El a susţinut că îşi va face public astăzi mobilul crimei.

Atacurile comise în Norvegia trebuie plasate în contextul ostilităţii din ce în ce mai mari împotriva imigranţilor şi musulmanilor din ţările nordice, afirmă experţii.

Mariano Aguirre, de la filiala norvegiană a Centrului pentru Pace: "Acest atac transmite un mesaj politic clar Partidului Laburist şi Guvernului Stoltenberg, considerat de agresor ca fiind prea blând în relaţia cu imigranţii şi islamul".