BCR, cel mai mare grup bancar din România, a făcut profit de 82 mil. lei în T2

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 29.07.2011

Profitul consolidat la grupului BCR a crescut uşor în al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni din an, de la 76,1 milioane lei la 82 milioane lei, dar rămâne la o treime din rezultatul perioadei de referinţă din 2010, pe fondul scăderii veniturilor şi a unei provizionări încă înalte.

Profitul net după plata intereselor minoritare aferent primului semestru s-a cifrat la 158,1 milioane lei, cu 67,6 % mai mic decât în prima jumătate a anului trecut, ritm de scădere regăsit şi în ambele trimestre din acest an.

Banca a publicat majoritatea rezultatelor financiare consolidate pe grupul BCR şi conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Pe de altă parte, grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că pe segementele de retail şi IMM-uri operaţiunile din România au adus o pierdere de 3,3 milioane euro, singurul rezultat negativ din regiune.

Potrivit BCR, cheltuiala netă cu provizioanele de risc în trimestrul al doilea a totalizat a 488,5 milioane lei (117,4 milioane euro) în creştere cu doar 6,8% trimestrial, dar în descreştere cu 5,75% faţă aprilie - iunie 2010.

Astfel, costurile de risc în semetrul I 2011 au scăzut cu aproape 3% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

"Segmentul companiilor deţine contribuţia principală la volumele noi de împrumuturi neperformante în primul semestru, ţinând cont de faptul că întreprinderile mici şi mijlocii au rămas sub presiune datorită constrângerilor de lichiditate. O revenire graduală este aşteptată pe fondul revenirii creşterii economice", se arată în comunicatul transmis de bancă.

Împrumuturile neperformante rămân la un "nivel controlabil", cu o pondere de 17,9% din totalul portofoliului de credite. BCR are o rată de acoperire a împrumuturilor neperformante de 126,4% (garanţii şi provizioane).

Potrivit băncii, împrumuturile noi acordate în ultimii doi ani au o rată de neplată foarte scăzută.

"Mediul economic intern şi internaţional rămâne dificil, afectându-i pe clienţii noştri şi ca urmare pe noi înşine. Cererea de credite rămâne redusă în contextul unei reveniri economice graduale. Pe acest fundal, rezultatul operaţional al BCR a continuat să se îmbunătăţească în cel de al doilea trimestru, continuând evoluţia începută în luna septembrie a anului trecut. Aceasta demonstrează că suntem capabili să ne adaptăm afacerea la condiţiile de piaţă curente, în timp ce continuăm să operăm eficient. Am rămas în permanenţă aproape de clienţii noştri, încercând să îi ajutăm să îşi atingă obiectivele şi să sprijinim în acelaşi timp economia românească să îşi revină cat mai repede", a declarat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.

Profitul operaţional al grupului a urcat 5,5% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni, la 642,3 milioane lei (154.4 milioane euro) - ca rezultat al creşterii marginale a venitului operaţional în combinaţie cu scăderea cheltuielilor operaţionale.

Pentru întregul semestru, însă, rezultatul operaţional atinge 1,25 milioane lei (298,9 milioane euro), cu 23% mai mic faţă de perioada similară din 2010 (1,63 milioane lei, respectiv 391,2 milioane euro), evoluţie pusă de bancă în special pe seama reducerii venitului operaţional.

Venitul operaţional net şi-a revenit uşor în termeni trimestriali (+0,8% în T2 faţă de T1 2011), atingând 1,06 miliarde lei (255,6 milioane euro).

BCR a avut o revenire a rezultatelor din tranzacţionare în perioada aprilie - iunie, când veniturile nete, de 136,8 milioane lei, au depăşit de peste trei ori nivelul din primul trimestru.
Cu toate acestea, la nivel semestrial veniturile nete din tranzacţionare au avut cea mai mare scădere, de 20%, de la 223,5 milioane lei în iunie 2010 la 178,4 milioane lei.

Venitul operaţional net din primele şase luni se situează la 2,11 miliarde lei (506,0 milioane euro) în scădere cu 13% faţă de 2,43 miliarde lei (583,4 milioane euro) în la jumătatea anului trecut. Rezultatul este exsplicat prin contextul actual, marcat de o scădere continuă a marjei de dobândă nete (cu aproximativ 20% în 2011 faţă de aceeaşi perioada din 2010), un nivel redus al cererii de creditare eligibile şi o concurenţă crescândă pentru afacerile de calitate.

"Implementarea în 2011 a legii referitoare la contractele de credit pentru consumatori (fostă OUG 50) a remodelat fluxurile de afaceri şi a redus veniturile din comisioane ale băncilor atât pentru împrumuturile noi cât şi pentru împrumuturile vechi, în comparaţie cu semestrul I din 2010", se arată în comunicatul BCR.

La nivel semestrial, veniturile din dobânzi s-au cifrat la 3,12 miliarde lei, în scădere cu 11,6%, în timp ce veniturile din speze şi comisioane au urcat cu 3,6%, de la 439 milioane lei la 455 milioane lei.

Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 5,6% trimestrial la 420,9 milioane lei (101,2 milioane euro) de la 446,0 milioane lei (105,9 milioane euro) în T1 2011, coborând la cea mai scăzută valoare din ultimele patru trimestre.

Cu toate acestea, cheltuielile operaţionale din primul semestru sunt mai ridicate cu 8% faţă de prima jumătate a anului trecut datorită faptului că BCR a continuat investiţiile în "costuri bune", care au sprijinit dezvoltarea afacerii, în special în canalele de distribuţie prin internet şi carduri precum şi in infrastructura IT, alături de modernizarea reţelei de sucursale - toate acestea rezultând în costuri operaţionale şi cheltuieli de amortizare mai ridicate. Se adaugă şi o creştere a costurilor determinată de majorarea TVA de la 19% la 24%.

Cheltuielile de personal au avansat cu 4.8%, de la 397 milioane lei în iunie 2010 la 416 milioane lei după primul semestru din acest an.

Potrivit unui comunicat al Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii, grupul BCR şi-a lărgit personalul în primul semestru cu 204 angajaţi, de la 9.112 la 9.316 salariaţi.

Grupul BCR include în principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. În noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR.

O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).