Bulgaria 0-1 Lukoil: Ruşii de la Lukoil câştigă în instanţă redeschiderea singurei rafinării din Bulgaria

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 01.08.2011

Tribunalul Administrativ de la Sofia a suspendat executarea deciziei autorităţilor vamale bulgare privind anularea licenţelor de depozit de carburanţi ale singurei rafinării din Bulgaria, Neftochim Burgas, controlată de Lukoil, şi a decis că unitatea îşi poate relua operaţiunile, transmite Reuters.

Hotărârea instanţei arată că există suficiente dovezi care susţin punctul de vedere al Neftochim, potrivit căruia executarea preliminară a deciziei biroului vamal poate cauza pagube semnificative rafinăriei.

"Rafinăria îşi poate relua operaţiunile normale", a afirmat un purtător de cuvânt al tribunalului.

Decizia poate fi contestată în termen de şapte zile, iar şeful biroului vamal a declarat la un post de radio că agenţia va face apel.

Rafinăria Neftochim Burgas a fost închisă săptămâna trecută, după ce biroul vamal a blocat achiziţia de ţiţei şi vânzările de produse petroliere, pe fondul unei anchete privind evaziunea fiscală. Rafinăria a putut procesa, între timp, petrolul deja încărcat în instalaţii.

Între timp, guvernul bulgar a scos duminică din rezervele statului 1.800 de tone de combustibil pentru avioane pentru a acoperi golul lăsat de închiderea Neftochim, care a sistat livrările şi către compania de căi ferate.

Autorităţile au sancţionat Neftochim deoarece rafinăria nu a instalat, la depozite şi utilaje, echipamente de măsură conectate la sistemul agenţiei vamale. Decizia controversată face parte dintr-o campanie a guvernului bulgar de a îmbunătăţi transparenţa pe piaţa energiei şi de a pune capăt contrabandei cu carburanţi şi evaziunii fiscale din industria de profil.

Reprezentanţii Lukoil Bulgaria au declarat că firma se va conforma regulilor impuse de stat şi că au început deja investiţiile în echipamentele de măsură, însă susţin că termenele impuse de autorităţi sunt nerealiste, iar compania va pierde "milioane" din această cauză.