Cum constată Băsescu şi Boc că e criză în lume şi că nu trebuie să ia măsuri populiste

Autor: Cristian Hostiuc 07.08.2011

"România are nevoie de maximă precauţie şi de evitarea oricăror politici populiste", "Nu ne putem întinde mai mult decât ne ţine plapumă", "Investiţiile sunt singurele care aduc locuri de muncă şi creştere economică". Acestea sunt trei dintre frazele spuse duminică dimineaţă prefecţilor adunaţi în videoconferinţă de premierul Emil Boc. Iar frază culminantă a fost: "Important e să nu luăm vacanţă în absorbţia fondurilor europene".

Cu cine vorbea premierul ?

Formal, în sală, pe ecrane, erau prefecţii şi secretarele lor. Dar pe fond, cui era adresat discursul ?

La fel ca şi preşedintele Băsescu, liderii noştri politici sunt nişte constatatori: că e criză în lume, că economia noastră este fragilă, că trebuie continuate reformele, că în sănătate nu s-a făcut nimic, că avem un sistem de asistenţă socială care nu mai poate fi susţinut sau că nu trebuie să fim populişti, acum, în aceste vremuri de criză, că altfel avem soarta Greciei !

Dar toate aceste lucruri, situaţii, evenimente, le aparţin lor, celor care conduc, celor care au puterea în mână. Creşterea salariilor sau a asistenţei sociale peste cât ţine plapuma, definite ca măsuri populiste, este dată de cei aflaţi la putere, de cei care aprobă şi semnează hotărârile de guvern sau care ratifică la preşedinţie. Contractele cu băieţii destepţi din energie, construcţii, transporturi, sănătate, IT, nu vin de nicăieri. La fel ca şi datoriile. Nu au apărut din neant. Cineva a semnat şi semnează pentru contracte. Şi cei mai mulţi, la sume mari, au binecuvântarea de sus. La fel ca şi în sănătate, unde preşedintele Băsescu descoperă lunar că sunt noi arierate, de sute de milioane de euro. Păi sistemul care le generează este susţinut an de an de cei de la putere. Iar tocmai ei îl critică şi cer reforma. La fel cum premierul Boc cere să nu se ia vacanţă în absorbţia fondurilor europene. Adică îşi cere sieşi să nu ia vacanţă.

În timpul acesta în afara României se fac rugăciuni ca lumea financiară mondială să nu intre în colaps din cauza retrogradării Americii si ca liderii politici, fie că sunt cei din Europa , fie că sunt cei din SUA, să se înţeleagă şi să vină cu soluţii viabile care să rezolve problema datoriilor sau problema asistenţei sociale care nu mai poate fi susţinută pe termen lung.

Investitorii penalizează statele şi pe politicienii pe care le conduc pentru că nu cred că pot veni cu soluţii pe care să le şi aplice. Actualii lideri nu pot veni în faţă propriilor cetăţeni şi să ceară austeritate şi tăierea cheltuielilor atâta timp cât ei le-au generat.

Iar politicienii au ajuns să fie prizonierii investitorilor, ai bancherilor, ai marilor fonduri de investiţii care au pe mână trilioanele de dolari. Atâta timp cât politicienii - fie că sunt cei actuali, fie că sunt cei care vor veni la putere - nu au idee cum să îşi aducă ţările la liman şi să convingă pieţele financiare să îi împrumute din nou, criza va dura. Politicienii au salvat pieţele în 2008, dar acum pieţele le întorc spatele.

La noi, cu excepţia câtorva măsuri rapide luate cu spatele la zid, preşedintele Băsescu şi premierul Boc nu s-au făcut remarcaţi cu alte măsuri active. Ei primesc aplauze de la FMI şi de la analiştii străini pentru măsuri le de austeritate luate, nu pentru măsurile de creştere economică.

Premierul se laudă că în sistemul bugetar a disponibilizat 165.473 de oameni. Dar s-a schimbat ceva în administraţie? Merg lucrurile mai bine? Îţi poţi plăti acum toate impozitele într-un singur loc, fără să treci prin "în birouri"?

Păi asta e reforma statului despre care vorbeşte preşedintele Băsescu că se face acum?

La fel cum premierul Boc vorbeşte despre faptul că investiţiile aduc locuri de muncă. WOW, nu ştiam. Tot el se laudă că în ultimele trei luni s-au înregistrat vreo 600.000 de noi contracte de muncă. Dar câte i-au aparţinut lui? Unde sunt investiţiile? Că de la începutul anului s-au făcut economii în acest domeniu.

Urmează 2012, anul electoral de care se sperie toată lumea. Cei de la putere pentru că oamenii nu îi vor mai vota şi vor pierde puterea dacă nu le dau salariile înapoi şi investitorii pentru că se gândesc că Guvernul nu va ţine lucrurile în frâu.

Băsescu, un politician care a câştigat alegerile prin carismă şi populism, atrage atenţia Guvernului, adică oamenilor pe care îi susţine, să nu scape din mână economia pentru că este foarte fragilă în contextul crizei globale. Păi el este pus acolo ca să vegheze la acest lucru, nu să constate post-factum, aşa cum face acum cu perioada guvernării Tăriceanu. Băsescu era la putere când Tăriceanu împărţea banii în dreapta şi stânga şi nu spunea nimic. Pentru că unde se împărţeau banii erau şi votanţii lui.

Acum, atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Boc au ocazia să nu mai constate lucrurile pe care le vedem cu toţii- că e criză, că America are probleme, că Europa este înglodată în datorii din cauza protecţiei sociale mari acordate, că băieţii lor deştepţi fac în continuare bani- şi să treacă la măsuri active. Nu cum a zis ministrul Economiei, Ion Ariton, că nu este momentul să vorbim acum despre criză.