Restaurarea Palatului Victoria va costa peste 175 mil. lei, în faţa Guvernului vor fi fântâni arteziene

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax 09.08.2011

Lucrările de consolidare, restaurare şi mo­der­nizare a Palatului Victoria, începute în etape în urmă cu doi ani, impun cheltuieli de peste 175 milioane lei, în faţa sediului Guvernului urmând să fie amplasate şi două fântâni arteziene, alimen­tate din instalaţii construite sub forma unor capete de leu.

Fântânile de de la intrarea principală a Palatului Victoria vor fi alcătuite din două bazine, alimen­tate fiecare de la câte trei guri de leu, şi vor avea rolul de a susţine "volumetria basore­lie­fu­rilor", au comunicat repre­zen­tanţii Regiei Patri­moniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care derulează proiectul.

Conform acestora, până în prezent au fost efectuate toate lucrările de consolidare a sediului Gu­ver­nului, reprezentând prima etapă a între­gului proiect, la acest moment fiind în curs de exe­cutare lucrările de refacere a hidroizolaţiei la terasă şi a placajelor. Termenul de finalizare a lucră­rilor din această etapă este sfârşitul lunii decembrie 2011.

Pentru etapa a doua a proiectului, de inter­venţii la zonele neafectate de consolidarea palatului, a fost avizat studiul de fezabilitate privind modernizarea, amenajarea şi restaurarea clădirii şi este în curs promovarea unei hotărâri de guvern privind indicatorii tehnico-economici. După aprobarea indicatorilor va începe con­trac­tarea celorlalte faze de proiectare, respectiv pro­iec­tul tehnic şi detaliile de execuţie. "În funcţie de po­sibilităţile de finanţare, estimăm că elaborarea proiec­tului va fi realizată până la sfârşitul semes­trului I al anului 2012, urmând ca tot în anul 2012 să fie derulată licitaţia pentru execuţia lucrărilor", transmite RA-APPS.

Suma cheltuită până în prezent pentru con­soli­dare şi lucrările de amenajare aferente se ridică la 38,3 milioane lei, urmând ca pentru fina­li­zarea acestor lucrări să mai fie cheltuite alte 17,3 milioane lei. Anul trecut reprezentanţii RA-APPS declarau că au în­cheiat cu firma Aedi­ficia Carpaţi contractul de con­solidare a Palatului Victoria prin licitaţie pu­blică res­trânsă, valoarea totală a contractului fiind anun­ţată atunci la 37,7 milioane lei exclusiv TVA, pentru o perioadă de doi ani. În ceea ce priveşte lucrările prevăzute în etapa a doua, costurile sunt estimate în prezent că vor depăşi 120 milioane lei.

Sediul Guvernului, o clădire încadrată în Clasa I de risc seismic, a intrat în 2009 într-un pro­ces de consolidare, modernizare şi extindere pre­vă­zut să fie derulat pe o perioadă de aproximativ trei ani. Lucrările sunt finanţate de la buget.