S&P: Statele Unite au şanse reduse de a-şi recâştiga ratingul AAA prea curând

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 10.08.2011

Este puţin probabil ca Statele Unite să asiste la o revenire a ratingului de credit pe termen lung la nivelul AAA în scurt timp, a anunţat agenţia de rating Standard & Poor's, potrivit BBC News.

Comentariile agenţiei au survenit în condiţiile în care aceasta a redus şi ratingul giganţilor ipotecari de stat Fannie Mae şi Freddie Mac din cauza "dependenţei directe a acestora de guvernul american".

Agenţia a retrogradat în acelaşi timp ratingul caselor de clearing şi al altor instituţii având legătură cu datoria pe termen lung a Statelor Unite de la AAA la AAĂ.

La sfârşitul săptămânii trecute S&P a redus ratingul AAA al Statelor Unite pentru prima dată în istorie, decizie criticată dur de secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner.

"Cred că au tras exact concluzia greşită", a declarat Geithner.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la începutul acestei săptămâni David Beers, director în cadrul S&P, a declarat: "Credem în continuare în existenţa unor riscuri şi din acest motiv avem o perspectivă negativă. Nu anticipăm în acest moment un scenariu în care Statele Unite să revină rapid la un rating AAA".

"Dacă ar exista un consens mai larg în rândul partidelor cu privire la decizii de politică fiscală pe termen mediu, iar acest lucru s-ar traduce într-un pachet mai robust de stimulente fiscale, ratingul ar reveni în timp la AAA. Având însă în vedere situaţia actuală din ţară, acesta nu este cel mai probabil scenariu", a adăugat David Beers.

Şi Moody's a avertizat că SUA şi-ar putea pierde ratingul maxim până în 2013 dacă nu ia măsuri concrete de reducere a deficitului şi a datoriei publice.