Investitorii continuă să stea cu ochii aţintiţi spre pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu 11.08.2011

Bursa a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 3,2%, recuperând o parte din scăderea de aproape 15% înregistrată în precedentele trei şedinţe, însă acţiunile SIF-urilor au coborât chiar în ultima oră, cu până la 3,78%, după întoarcerea pieţelor vest-europene în teritoriu negativ.

Piaţa a urcat cu peste 5% încă din primele minute, după şase şedinţe consecutive de scădere, dintre care ultimele trei şedinţe au fost cele mai dure. Investitorii au reacţionat la revenirea burselor internaţionale, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţat marţi că va menţine dobânzile aproape de zero şi va lua măsuri pentru susţinerea creşterii economice.

Bursele din SUA au urcat marţi cu până la 5,3%, iar pieţele din Asia au avansat cu până la 2,4%.

Investitorii care tranzacţionează acţiuni SIF au reacţionat primii la reluarea scăderilor pe plan extern şi au dus preţurile acestor titluri în jos cu până la 3,78% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce majoritatea acţiunilor şi-au temperat creşterile. La finalul zilei acţiunile SIF-urilor consemnau corecţii cuprinse între 1,25% şi 3,78%.

"Era de aşteptat să asistăm la un bounce-back tehnic, însă şi de această dată optimismul a fost cumva importat, nefiind unul «made in Romania». Piaţa va încerca să se consolideze la nivelurile actuale, volatilitatea se va menţine ridicată, însă nivelurile de acum o săptămână nu cred că vor fi reatinse într-un timp foarte scurt", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

El a adăugat că volatilitatea ridicată va fi alimentată de nervozitatea investitorilor, care sunt sceptici cu privire la abilitatea pieţelor de a-şi reveni.

Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, spune că investitorii aşteaptă o revizuire corectă a aşteptărilor privind evoluţia economiilor în urma datelor macroeconomice mai slabe din ultimele luni din SUA şi din cauza nerezolvării crizei datoriilor din Europa, acest lucru fiind confirmat şi marţi de Fed.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 3,12%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,51%. În precedentele trei şedinţe indicele BET a coborât cu 13,8 procente, iar indicele BET-FI a scăzut cu 16,9 procente.

"Rămân la părerea că scenariul actual face parte din «noul normal» şi că nu este cazul ca previziunile privind evoluţia economiilor în următorii 3-5 ani să fie prea optimiste. Astfel, cred că ne putem aştepta la un scenariu de creşteri economice anemice în următorii 3-5 ani, subunitare în UE şi poate uşor peste un punct procentual în SUA, perioadă în care economiile vor suferi reforme structurale şi politice. Pieţele vor reflecta volatilitatea ridicată şi starea de incertitudine care domină economia globală", a mai spus Dărăbuţ.