Banca centrală germană critică dur planul de salvare a zonei euro

Autor: Catalina Apostoiu 24.08.2011

Planul prin care liderii europeni încearcă să scoată zona euro din criza datoriilor suverane va şubrezi fundaţiile uniunii monetare şi ar putea accentua tendinţa statelor de a acumula datorii, au avertizat oficialii băncii centrale germane, Bundes­bank, adoptând astfel o poziţie fermă împotriva unui acord pentru care cancelarul german Angela Merkel va trebui să câştige aprobarea guvernului, scrie The Wall Street Journal.

Acordul, convenit la summitul din 21 iulie, necesită aprobarea membrilor zonei euro. Acesta "slăbeşte fundaţiile uniunii monetare", care se bazează pe "responsabilitate fiscală şi disciplină prin intermediul pieţelor de capital", se arată într-un raport lunar al Bundesbank. În lipsa unei uniuni de ordin fiscal sau politic, acordul din iulie ar putea pune presiune asupra BCE în sensul "relaxării politicii monetare comune".

În cadrul acordului, liderii UE au convenit extinderea fondului de salvare al UE. Oficialii Bundesbank arată că din moment ce acordul nu conferă statelor donatoare mai multă influenţă asupra politicilor fiscale ale statelor salvate, acesta ar putea încuraja tendinţa de a acumula datorii.

Bundesbank se opune ferm oricărei relaxări a politicii monetare. Merkel la rândul său s-a opus presiunii anumitor oficiali UE şi din ţări din zona euro pentru acceptarea euroobligaţiunilor, soluţie sugerată pentru criza blocului. Merkel a avertizat că obligaţiunile ar colectiviza datoriile fără cedarea suveranităţii fiscale naţionale.

Guvernele zonei euro se grăbesc să supună schimbările convenite în iulie aprobării parlamentelor pentru a elimina presiunea exercitată asupra BCE, care a achiziţionat obligaţiuni ale guvernelor din zona euro de 36 mld. euro în ultimele două săptămâni.

Criticile Bundesbank vin în contextul în care doi oficiali chinezi au avertizat că eşecul în a crea un mecanism funcţional de susţinere în zona euro a devenit o ameninţare la adresa stabilităţii la nivel mondial, potrivit The Telegraph.

China este un susţinător major al zonei euro, acumulând obligaţiuni europene de 700 mld. euro în ultimul deceniu, însă sunt semne că aceasta începe să-şi piardă răbdarea cu liderii europeni.