Isărescu a ajuns la concluzia că forţele pieţei nu rezolvă întotdeauna problemele economiei

Autor: Cristian Hostiuc 27.10.2011

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţine că forţele pieţei şi "mâna invizibilă" a lui Adam Smith - care au guvernat lumea în ultimele decenii nu funcţionează, în condiţiile în care nu există coduri de etică şi principii iar realitatea a dovedit acest lucru.

"Cu toţii am fost tentaţi să credem că pieţele lăsate libere vor rezova problemele şi nu s-a întâmplat acest lucru", a spus Isărescu în alocuţiunea suţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, în cadrul ceremoniei în care i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

"Nu exagerează cei care spun că trebuie să revenim la un cod de etică în afaceri dacă vrem să funcţioneze mâna invizibilă", afirmă Isărescu.

Titlul prezentării lui se cheamă "Guvernare şi guvernanţă economică", un punct de vedere prin care pune în discuţie politicile şi instituţiile care trebuie să rezolve problemele socităţii. El a menţionat că lumea aşteaptă ca cineva să-i rezolve aceste probleme iar acel cineva nu există. "Am ajuns în cazuri în care guvernul spune că nu mai are instrumente prin care să rezolve acele situaţii", afirmă guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu opinează ă că noţiunea care se va discuta în următorii ani va fi "dezvoltarea inclusivă", care înseamnă creştere economică pentru crearea de locuri de muncă. "Pentru că sunt creşteri economnice care nu generează locuri de muncă sau generează foarte puţine", argumentează oficialul BNR.