Ce bănci centrale stau pe cele mai mari rezerve de aur din lume?

Autor: Roxana Pricop 08.12.2011

Deşi nu mai este folosit ca etalon pentru valute, aurul continuă să fie stocat în rezerve de statele lumii. Cele mai preţioase rezerve în aur sunt cele ale Statelor Unite ale Americii, urmate de cele ale Germaniei şi de cele ale Fondului Monetar Internaţional, în timp ce România se situează pe locul 33 în lume, potrivit unei statistici emise de World Gold Council, asociaţie nonprofit a celor mai mari producători de aur la nivel mondial.

1. Statele Unite ale Americii - 8.133,5 tone

SUA au abandonat aurul ca etalon pentru dolar în 1971 şi au ajuns în prezent să aibă de departe cele mai mari rezerve de metal galben din lume. Cea mai mare parte a aurului este depozitată la Fort Knox în Kentucky, dar şi în imprimeriile din Philadelphia şi Denver.

2. Germania - 3.401 tone

Deutsche Bundesbank din Frankfurt este banca centrală a Germaniei şi administratorul rezervelor de aur. Cu toate acestea, presa internaţională a scos la iveală faptul că cea mai mare parte din rezervele de aur ale Germaniei sunt de fapt în custodia Federal Reserve din New York.

3. Fondul Monetar Internaţional - 2.814 tone

Fondul Monetar Internaţional supraveghează activitatea economică a 187 de state membre. Deşi planurile sale s-au schimbat de-a lungul timpului, rezervele de aur ale FMI au rolul de a ajuta economiile naţionale şi de a stabiliza pieţele internaţionale. În funcţie de condiţiile de piaţă Fondul cumpără sau vinde parte din rezervele sale pentru a-şi sprijini anumite iniţiative economice.

4. Italia - 2.451,8 tone

Rezervele de aur ale Italiei sunt administrate de Banca D'Italia.

5. France - 2.435,4 tone

Banque de France este depozitarul central al rezervelor de aur din Hexagon. După cel de-al doilea război mondial, acordul de la Bretton Woods a stabilit o rată de schimb de 35 dolari pentru o uncie (28,3 grame) de aur. Ulterior, preşedintele francez Charles de Gaulle a redus rezervele de dolari ale ţării prin schimbarea lor cu aur de la Fort Knox, pentru ca mai târziu, în 1971, preşedintele american Richard Nixon să pună capăt convertibilităţii dolarului în aur.

6. China - 1.054,1

Ţara cu cea mai mare populaţie din lume este a şasea în clasamentul celor mai mare deţinătoare de aur. China este însă cea mai mare deţinătoare de titluri emise de statul american cu o valoare totală a investiţiilor de 1,166 trilioane de dolari la finele lunii iunie 2011. China este şi cel mai mare producător de aur şi poate cumpăra aur din propriile mine fără a raporta public aceste tranzacţii. China are interesul de a cumpăra aur din afara pieţei în condiţiile în care o tranzacţie pe piaţa liberă ar urca şi mai sus aurul şi devaloriza astfel deţinerile de titluri americane de stat.

7. Elveţia - 1.040,1 tone

Elveţia este a 38-a economie din lume, iar populaţia o plasează pe locul 95, astfel că locul al şaptelea în clasament este o realizare notabilă.

8. Rusia - 851,5 tone

Rusia a cumpărat mari cantităţi de aur, înregistrân o creştere a rezervelor cu 21% în 2009 ca urmare a deschiderii unor mine iar în 2010 a înregistrat o creştere de 24%.

33. România - 103,7 tone

Romania avea mai puţin de 15 tone de aur în rezerva Băncii Naţionale la sfârşitul secolului al XIX-lea, imediat după înfiinţarea instituţiei, şi a atins recordul istoric în 1940, când deţinea aproape 140 de tone din metalul preţios, ocupând locul al 12-lea în lume. În prezent, rezervele de aur sunt de 103,7 tone.