Studiu german: Dacia Logan, ultimul loc in clasa ei privind fiabilitatea autoturismelor

Autor: Gândul 10.12.2011

Cel mai recent raport al prestigiosului grup TUV, din Germania, privind fiabilitatea autoturismelor, clasează Dacia Logan pe ultimul loc în clasamentul grupei de maşini cu o vechime de 2-3 ani. Maşina de fabricaţie românească a adunat cel mai mare număr de defecţiuni constatate la această clasă de vechime, conform Auto Bild.

De asemenea, Dacia Logan a ocupat şi locul doi al maşinilor cu cele mai multe defecţiuni, la grupa de vârstă 4-5 ani.

Studiul TUV a fost realizat pe perioada iulie 2010-iunie 2011 şi se bazează pe aproape 8 milioane de inspecţii în service.

În clasa de vechime 2-3 ani, cel mai fiabil autoturism a fost declarat Toyota Prius, acesta fiind primul an în care autovehiculul cu motor hibrid a fost inclus în studiu. Pe locul doi în această categorie s-a plasat Toyota Auris.

La grupa de vechime 4-5 ani, cel mai fiabil automobil a fost declarat luxosul Volkswagen Phaeton, limuzina de top a grupului, iar pe locul doi aceeaşi Toyota Prius.

Cele mai proaste maşini din această grupă de vechime sunt Renault Espace şi Dacia Logan.

Porsche 911 şi-a adjudecat titlul de cea mai fiabilă maşină la categoriile de vechime 6-7 ani, 8-9 ani şi 10-11 ani.

Perdantele acestor categorii sunt Fiat Stilo (6-7 ani vechime), Seat Alhambra (8-9 ani vechime) şi Ford Ka (10-11 ani vechime). De altfel, micul Ford deţine cel mai mare număr de defecţiuni din tot raportul TUV: aproape 40% din autoturismele Ford Ka cu această vechime s-au defectat.

Raportul TUV mai arată că rata de defectare a maşinilor a crescut, atingând 19,5%. Defecţiunile luate în calcul de TUV vizează 18 categorii importante, printre care sistemul electric, frânele, axul frontal şi cel din spate.