O firmă de componente pentru maşini-unelte din Alba a investit 1,8 mil. euro în utilaje

Autor: Laurentiu Cotu 20.12.2011

Producătorul de echipamente pentru maşini-unelte I.A.M.U. din Blaj, judeţul Alba, a investit peste 7,4 mil. lei (circa 1,8 mil. euro) în achiziţia de utilaje, în primul an de implementare al proiectului ''Modernizarea activităţii de producţie a SC I.A.M.U. SA Blaj".

Proiectul în valoare totală de 37,1 mil. lei (peste 8,8 mil. euro), este susţinut din fonduri europene prin POS CCE, Axa 1 - Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient şi are ca termen de finalizare anul 2013. Programul investiţional a fost demarat încă de anul trecut, iar din totalul investiţiei, 17,8 mil. lei (circa 4,2 mil. euro) reprezintă valoarea financiară nerambursabilă.

''În primul an de implementare al proiectului s-au investit în total 2,7 mil. euro şi s-au contractat echipamente de aproximativ 1,8 mil. euro. În continuare derulăm investiţii aferente anului doi de implementare, pentru care s-au alocat aproximativ 2,4 mil. euro'', au declarat reprezentanţii companiei I.A.M.U. din Blaj.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 48 mil. lei (11,4 mil. euro), în creştere cu 31% faţă de anul trecut. I.A.M.U. a încheiat anul 2010 cu afaceri totale de 36,5 mil. lei (8,7 mil. euro). Compania spune că a crescut volumul producţiei în acest an, datorită programului de investiţii tehnologice în derulare. I.A.M.U. produce diferite echipamente şi elemente pentru maşini-unelte, principalii clienţi fiind firmele Bosch Rexroth Mechatronics din Germania şi Hans Pausch. În primele şapte luni ale anului compania a recrutat 162 de oameni, ajungând la 721 de angajaţi.

I.A.M.U. este controlată de SIF Banat-Crişana, care deţine 76,70% din acţiuni, un alt acţionar important fiind SIF Oltenia Craiova Dolj, cu o participaţie de 19,83%. Compania a fost înfiinţată în anul 1972, sub numele de Întreprinderea de Accesorii pentru Maşini-Unelte. Obiectul principal de activitate constă în fabricarea utilajelor şi a maşinilor-unelte pentru prelucrarea metalului.