Linişte, deocamdată, în dosarul licitaţiei de 700 mil. euro din telefonia mobilă

Autor: Adrian Seceleanu 23.03.2012

Cosmote, Orange şi Vodafone - cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă - care au în spate puternicele grupuri europene Deutsche Telekom, France Tele­com şi Vodafone Group - nu au făcut momentan niciun co­men­tariu despre proiectul caie­tul­ui de sarcini pentru licitaţia prin care România va stabili cine va oferi pe piaţă servicii de comu­nicaţii mobile până în anul 2029.

Nu am primit niciun comen­tariu la caietul de sarcini până în prezent, au precizat ieri pentru ZF reprezentanţii Autorităţii de Re­glementare în Comunicaţii (ANCOM), ins­titu­ţia care va gestiona întregul proces. Contactaţi de ZF, reprezentanţii Cos­mote, Orange şi Vodafone nu au făcut, de ase­menea, niciun comentariu în legătură cu docu­mentele licitaţiei.

ANCOM a prezentat pe 14 martie pro­iectul documentaţiei pentru licitaţia din care statul ar putea încasa minimum 726 mil. euro dacă tot spec­trul radio va fi vândut. Autoritatea estimează că pe 1 mai va putea publica varianta finală a do­cu­mentaţiei, după finalizarea consul­tărilor cu operatorii.

Spec­trul radio scos la vânzare este împărţit în 56 de "pachete", fie­care dintre ele având un preţ care variază între 800.000 şi 40 mi­li­oane de euro, în funcţie de peri­oada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Momentan, doar grupul ro­-­mâ­nesc RCS&RDS a făcut co­men­ta­rii în legătură cu proiectul ANCOM, criticând sistemul de vânzare (licitaţia ascendentă) şi preţul minim, pe care îl consideră prea mare.