Compania Atev va lansa o ofertă pentru preluarea Protan; investitorii spun că preţul este prea mic

Autor: Stefan Musgociu 10.05.2012

Atev propune un preţ de 8,6 lei/acţiune, rezultat în urma unui raport de evaluare. Astfel, dacă ar cumpăra toate acţiunile, compania ungară ar urma să plătească 3,8 milioane lei (870.000 de euro).

Evaluatorul, firma Fairvalue Consulting, a considerat irelevant preţul mediu ponderat de tranzacţionare al acţiunilor Protan din ultimele 12 luni anterioare depunerii documentelor ofertei, de 15,28 lei/acţiune, întrucât titlurile au fost tranzacţionate doar două luni. Acţiunile Protan au fost suspendate de la tranzacţionare în perioada noiembrie 2010 - februarie 2012, de când firma a intrat în insolvenţă şi până a fost aprobat planul de reorganizare.

Evaluatorul spune că preţul mediu ponderat este irelevant şi pentru că Protan este încă în insolvenţă, potrivit documentaţiei ofertei aprobată marţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Dacă oferta ar fi fost lansată la preţul mediu ponderat, valoarea acesteia ar fi fost de aproape două ori mai mare, ajungând la 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital consideră, însă, că preţul din ofertă nu a fost stabilit corect, pentru că evaluatorul nu a ţinut cont de cotaţiile de la Bursă.

"Faptul că preţul mediu de tranzacţionare nu a fost luat în calcul a influenţat preţul din ofertă, care în loc să fie în jur de 15,28 lei, cât este preţul mediu, este de 8,6 lei/acţiune (...) Constatăm cu stupoare modul în care evaluatorul independent, fără nici un temei legal, decide să considere drept «irelevant» preţul mediu de tranzacţionare aferent ultimelor 12 luni anterioare depunerii documentaţiei de ofertă. Nicăieri în legislaţia pieţei de capital din România nu sunt prevăzute specificaţii cu privire la situaţii în care preţul mediu de tranzacţionare nu trebuie să fie luat
în calcul", se arată într-un comunicat transmis de AIPC.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, preţul într-o ofertă de preluare este cel puţin egal cu cel mai mare preţ dintre cotaţie medie ponderată de tranzacţionare aferentă ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a ofertei, sau valoarea activului net al societăţii de la ultima situaţie financiară împărţit la numărul de acţiuni. Un alt preţ poate rezulta dintr-o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

Raportat la valoarea activului net, preţul era de 7,7 lei/acţiune, iar estimarea în urma unui raport de evaluare conform standardelor internaţionale a fost de 8,6 lei/titlu, potrivit informaţiilor din prospectul de ofertă.

Reprezentanţii investitorilor solicită CNVM, în comunicatul transmis joi, să anunţe în baza căror prevederi a fost de acord cu opinia evaluatorului privind irelevanţa preţul mediu de tranzacţionare.

"Atragem pe această cale atenţia asupra faptului că se formează un precedent periculos: evaluatorii independenţi, cu concursul CNVM, pot decide să nu aplice anumite prevederi legale considerându-le, în mod arbitrar, irelevante (...) Deoarece oferta publică de preluare obligatorie urmează să înceapă în scurt timp, solicităm CNVM să prezinte de urgenţă, înaintea începerii ofertei, prevederile legale în baza cărora a aprobat interpretarea evaluatorului independent cu privire la faptul ca preţul mediu de tranzacţionare este unul irelevant", se arată în comunicat.

Oferta se va derula în perioada 15 mai - 5 iunie.

AIPC socilită CNVM să publice şi contractul prin care a fost preluat controlul indirect al Protan şi reaminteşte că nepublicarea contractului prin care KazMunaiGaz a preluat The Rompetrol Group i-a determinat pe investitori să creadă că preţul din oferta de preluare a Rompetrol Rafinare a fost mult mai mic decât cel la care a fost preluată indirect controlul la Rompetrol Rafinare.

Compania ungară Atev a preluat în septembrie 2011 controlul indirect la Protan, cumpărând firma Pheonix-Farm, prin care deţine 76% din acţiuni. Potrivit unor surse, firma Pheonix-Farm era deţinută de omul de afaceri Cristian Burci prin intermediul a două societăţi off-shore, respectiv Benetrit Enterprises Ltd. şi Brendana Enterprises Ltd.

Reprezentanţii investitorilor solicită CNVM să publice, totodată, şi contractul prin care traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa a preluat controlul indirect la Azomureş (AZO) şi la care trebuie să lanseze o ofertă de preluare.

Protan activează în domenii precum producerea de făini proteice şi grăsimi tehnice, ecologizarea animalieră, tratarea şi îndepărtarea animalelor vii sau moarte, procesarea reziduurilor din abatoare pentru producerea de hrană pentru animale, colectarea şi încinerarea reziduurilor, tratarea şi îndepărtarea resturilor radioactive din spitale şi îndepărtarea bunurilor uzate.

Compania maghiară Atev este, deasemenea, specializată în colectarea deşeurilor animale.