Moody’s a tăiat ratingurile BCR şi Raiffeisen Bank

Autor: Ciprian Botea 07.06.2012

BCR şi Raiffeisen Bank, instituţii de credit cu acţionariat austriac, au fost retrogradate ieri de agenţia americană de rating Moody's din cauza deteriorării portofoliilor de credite şi a expunerii la riscul valutar, dar cele două bănci spun că impactul acestei decizii va fi limitat în condiţiile în care au resurse suficiente şi beneficiază în continuare de sprijinul băncilor-mamă pentru a-şi continua activitatea de creditare.

Moody's anunţase miercuri reducerea ratingurilor băncilor-mamă Erste şi Raiffeisen tocmai din cauza expunerii pe regiunea Europei Centrale şi de Est considerată prea riscantă, astfel că retrogradarea celor două bănci locale nu este o surpriză, aceasta fiind practica obişnuită a agenţiilor de rating.

"Modificarea ratingului are un impact limitat asupra băncii, care beneficiază de lichiditate solidă, susţinută de o bază stabilă de depozite. BCR dispune în continuare de mijloace pentru a sprijini creşterea economică a României şi rămâne liderul pie­ţei în ceea ce priveşte atragerea de depozite şi acordarea de credite", au declarat reprezentanţii BCR.

BCR, cea mai mare bancă locală după active, avea la finalul lunii martie credite acordate de peste 12 miliarde de euro, în timp ce volumul depozitelor atrase de la clientelă depăşea 9 miliarde de euro.

Banca a avut o pierdere de 71 de milioane de euro în primul trimestru, în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante a depăşit 22%.

Moody's enumeră printre riscurile cu care se confruntă BCR ponderea mare a creditelor în valută în portofoliul total (circa 60%), dar şi expunerea semnificativă pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii puternic afectate de actualele condiţii din economie.

În cazul Raiffeisen, agenţia de rating identifică drept riscuri creşterea rapidă a creditării în ultimii doi ani şi concentrarea portofoliului pe segmentul marilor companii, precum şi ponderea de 44% a creditelor în valută în soldul total al împrumuturilor acordate de bancă.

Oficialii Raiffeisen susţin însă că decizia nu va afecta operaţiunile băncii, care este bine capitalizată şi are în continuare sprijinul grupului. Grupul Raiffeisen a fost retrogradat miercuri de Moody's, dar a rămas cu cel mai bun rating dintre băncile austriece. Raiffeisen, a cincea bancă locală după activele deţinute, a raportat în primul trimestru un profit net de 31 mil. euro.

"Considerăm că decizia nu reflectă deloc evoluţia pozitivă şi rezultatele financiare foarte bune înregistrate de bancă an de an. Ţinând cont de baza noastră solidă de capital şi indicatorii de lichiditate foarte buni, această decizie de rating nu va afecta în nici un fel activitatea de zi cu zi a băncii", potrivit reprezentanţilor Raiffeisen.

După decizia de ieri a Moody's, cele două bănci au ajuns la un rating pentru depozitele pe termen lung de "Ba1", fiind incluse în categoria investiţiilor cu caracter speculativ şi riscuri de credit substanţiale. BCR avea anterior calificativ "Baa2", iar Raiffeisen calificativ "Baa3".

Agenţia de rating recunoaşte totuşi că cele două bănci sunt bine poziţionate pe piaţă şi au sprijinul băncilor-mamă.

Scăderea ratingului poate mări costul de finanţare a BCR prin programul EMTN. Raiffeisen are în lucru un program similar de finanţare pentru diversificarea resurselor.