Turcii de la Kastamonu iau cu asalt regiunea după ce au finalizat o investiţie de 150 milioane de euro la Reghin

Autor: Laurentiu Cotu 09.07.2012

Compania Kastamonu România (fosta Prolemn) din Reghin, controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai im­portanţi jucători din domeniul prelu­crării lemnului din Turcia, va finaliza în această lună o investiţie în valoare de 150 mil. euro într-o nouă unitate de producţie.

"Ne dorim ca investiţia, demarată în anul 2010, să poziţioneze Kastamonu printre cele mai importante companii producătoare de PAL (plăci aglomerate folosite în industria mobilei şi a construcţiilor - n.red.) brut şi melaminat din regiune. Odată implementată această tehnologie, în funcţie de tendinţele pieţei, este posibil să includem în portofoliul nostru de produse şi plăcile de tip MDF (placaj cu densitate medie - n.red.)", a de­cla­rat pentru ZF Transilvania Esat Özoguz, director general al Kastamonu România.

Noua fabrică este dotată cu o presă de PAL, cu o capacitate de 500.000 mc/an, două linii de melaminare pentru PAL, cu o capacitate totală de peste 20 de milioane mp/an şi o linie de impregnare a hârtiei decor (necesară în procesul de melaminare a plăcilor), cu o capacitate de aproximativ 50 de milioane mp/an.

În prezent turcii au pe platforma de la Reghin două unităţi de producţie în care lucrează aproape 800 de angajaţi, 150 dintre aceştia fiind recrutaţi în prima parte a anului.

Dublarea afacerilor

Compania şi-a bugetat pentru acest an afaceri totale de 80 mil. euro, dublu faţă de anul trecut. Vânzările fabricii din Reghin au ajuns în 2011 la 40 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. În 2011, peste 90% din producţia fabricii Kastamonu din Reghin a fost pentru export.

Mai mult, conducerea Kastamonu România ia în calcul pentru anul viitor o cifră de afaceri de 120 mil. euro. Totodată, în perioada următoare finalizării investi­ţiilor ponderea exportului va scădea ca procente în cifra de afaceri de la 90% la aproximativ 60%.

Partenerii de afaceri ai companiei la export sunt din Grecia, Turcia, Bulgaria, Rusia, dar şi din alte ţări din Europa şi Asia, Kastamonu România exportând în prezent în peste 30 de ţări. Cele mai importante pieţe pentru companie sunt cele din Turcia, Ucraina, Franţa şi ţările din nordul Africii.

Pe de altă parte, compania inten­ţio­nează în următoarea perioadă de timp creşterea ponderii vânzărilor pe piaţa locală.

Mizează pe stabilitatea pieţei

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei lo­cale, conducerea Kastamonu România mi­­zează pe un trend stabil, cu uşoare ten­dinţe de revenire pe creştere. Conform re­prezentanţilor Kastamonu România, pe segmentul produselor PAL şi PAL me­laminat, compania este al treilea mare pro­du­cător, alături de firmele Kronospan şi Egger.

Kastamonu En­tegre, acţio­narul ma­joritar al Kas­ta­monu Ro­mânia (fosta Prolemn), este controlat de Hayat Holding, unul dintre cei mai mari jucători din domeniul ex­ploată­rii fores­tiere din Turcia. Kas­ta­monu a pre­luat 98% din acţio­na­riatul com­­paniei Pro­lemn în anul 1998 şi de atunci a inclus Prolemn într-un amplu pro­ces de di­ver­sificare şi moder­nizare a pro­ducţiei.

În anul 2011, un nou proiect a vizat dez­voltarea şi modernizarea lo­gisticii nece­sare susţinerii şi promovării produselor PAL brut şi PAL melaminat, astfel Pro­lemn a trecut printr-un proces de re­bran­duire, schimbându-şi numele în Kastamonu România.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală sunt Kronospan, Egger, Holzindustrie Schweighofer sau Kastamonu România.