Piaţa de retail IT&C online în 2011: cinci jucători au afaceri peste 10 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu 18.07.2012

 

Marea majoritate a retailerilor online de produse electronice şi IT&C au înregistrat anul trecut afaceri în creştere şi profit, arată datele din bilanţurile publicate de firme pe site-ul Ministerul Finanţelor şi prelucrate de ZF.

Emag şi-a consolidat poziţia de lider al pieţei, cu un rulaj de 146,6 milioane de euro şi un profit net de 1,2 milioane de euro, situându-se astfel la mare distanţă de cei mai apropiaţi rivali - jucătorii controlaţi de omul de afaceri Marius Ghenea.

eMag a ajuns la un număr mediu de peste 300 de angajaţi, cu aproximativ 80 mai mulţi decât în urmă cu un an de zile.

eMag este controlată de oamenii de afaceri Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă, care sunt şi proprietarii celui mai mare distribuitor IT&C local, Network One Distribution (fostul Asesoft Distribution).

PC Garage, retailer deţinut de omul de afaceri Marius Ghenea, a înregistrat cea mai mare creştere a afacerilor dintre primii trei jucători din industrie, ajungând la un rulaj de 18 milioane de euro.

În creştere au fost şi afacerile celeilalte companii controlate de Marius Ghenea - Fit Distribution, prin care sunt desfăşurate atât activităţi de retail (pcfun.ro), cât şi de distribuţie.

O ascensiune semnificativă a înregistrat şi retailerul F64.ro, care este specializat în vânzarea de echipamente foto-video şi accesorii.

Retailerul - care are şi un magazin online şi unul clasic - a ajuns la afaceri de 14,6 milioane de euro şi a obţinut un profit net de un milion de euro, chiar şi în condiţiile unei expansiuni semnificative a echipei. Compania a a deschis anul trecut în Bucureşti un magazin de 1.300 de metri pătraţi, despre care a afirmat că este cea mai mare unitate de profil din sud-estul Europei.

Singurul jucător local care a mai depăşit anul trecut pragul unor afaceri de 10 milioane de euro este cel.ro, administrat de compania Corsar Online.

De notat este scăderea semnificativă a rulajului pentru compania International Transactions & Services (IT&S), care a ajuns la 3,1 mil. euro anul trecut, cu 53% mai puţin decât în 2010. IT&S, al cărui business iniţial a fost cel de distribuţie, şi-a lansat propriul magazin online, koyos.ro. În acest an, IT&S a preluat magazinul online sigmanet.ro de la compania Sigma Design Company.

În topul celor mai mari jucători din retailul online de produse electronice şi IT&C a urcat şi o companie din Cluj, Intend Computer, care a avut afaceri de 4,2 mil. euro.