Administratorul Hidroelectrica: Acum clienţii finali vor putea veni pe bursă să ia energia direct de la noi, nu de la Energy Holding sau alţii

Autor: Roxana Petrescu 25.07.2012

Denunţarea a şase contracte directe ale Hidroelectrica cu firme precum Energy Holding, Alpiq sau EFT, care au cauzat pierderi de aproape 3 mld. lei din 2006 până în prezent, le va permite marilor consuma­tori să vină pe bursă şi să cumpere în mod direct cea mai ieftină energie din ţară, nu de la nişte intermediari.

În ultima lună de zile, Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, intrat în insolvenţă pe data de 20 iunie, s-a curăţat de 6 din cele zece contracte directe de vânzare a energiei pe care le avea şi care în ultimii zece ani au mâncat 1,5 miliarde de euro din pro­fiturile potenţiale pe care producătorul de energie le putea înregistra. Rând pe rând firmele Euro P.E.C., EFT AG, EFT Ro­mâ­nia, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIn­dustries şi în cele din urmă Energy Holding au fost decuplate de la cel mai ieftin curent din România, după ce însă au provocat un minus de circa 3 miliarde de lei numai în perioada 2006-31 mai 2012. Problema este că aceste contracte au fost încheiate înce­pând cu anul 2003, aşă că pierderile cauzate de ele sunt chiar mai mari.
 

Ce se întâmplă cu clienţii finali?

Numai anul trecut, companiile enu­me­ra­te mai sus au cumpărat direct aproape ju­mă­tate din întreaga producţie de energie a Hi­droelectrica dând-o mai departe către mari consu­ma­tori industriali. Astfel, aceşti inter­me­diari luau ener­gia hidro cu un dis­cout de circa 50% faţă de preţul din pia­ţă şi o dădeau mai departe către clienţii lor mar­când pro­fi­tu­rile. Respectând această re­ţetă, Hi­dro­electrica a ajuns ca în 2011 să aibă doar un profit net de numai 1,5 mil. euro la afaceri de 713 mil. euro şi a intrat pe 20 iunie în insol­venţă. Pe cealaltă par­te însă, companii cum este Alpiq RomEnergie de exemplu a terminat 2011 cu un profit net de 6,2 mi­lioane de euro având doar 12 angajaţi.

La căpatul lanţului se află însă cei mai mari consumatori de energie din România, aşa cum sunt Dacia, Arctic, Rompetrol sau Mechel care îşi luau electricitatea de la in­ter­mediarii cuplaţi direct la Hidroelec­tri­ca. Ce se întâmplă cu aceşti con­sumatori în con­tex­tul în care Hi­dro­elec­tri­ca s-a cu­răţat de o ma­re parte dintre fir­mele care-i aca­parau energia?
 

Invitaţie la bursă

"Clienţii finali vin pe bursă. Astfel, furnizorul n-o să mai fie Energy Holding sau alte companii, ci o să fie Hidroelectrica. Lici­tează pe bursă şi încheie un contract cu noi. Transparent", explică Re­mus Borza, avocatul care contro­lea­ză Euro Insol, firma desemnată ca ad­mi­nis­tra­tor judiciar al Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă.

Potrivit datelor disponibile, Energy Hol­ding este furnizorul de energie pentru com­pa­nii precum Dacia, cel mai mare ex­porta­tor din România, Ductil Steel Buzău şi La­mi­norul Brăila, ambele controlate de ruşii de la Mechel, sau producătorul de com­po­nente auto Delphi.

"Energy Holding este furnizorul de energie al Delphi România. Delphi ana­li­zează în prezent impactul asupra companiei (al denunţării contractului cu Hidroelectrica - n.red.)", a spus Monika Babicz, specialist pe comunicare pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul Delphi. La rândul lor, repre­zentanţii Mechel au precizat că urmează să analizeze situaţia şi că vor reveni cu un comentariu oficial în câteva zile.

Alpiq RomIndustries este, potrivit celor mai recente informaţii, furnizorul de energie al Arctic, Moldomin, Sortilemn Gherla sau Kronospan, în timp ce Alpiq RomEnergie furnizează electricitate pentru Rominserv. EFT România era furnizorul de energie al fa­bricilor de ciment Holcim din Aleşd, Câmpulung şi Turda.

"Respectând principiul confidenţialităţii informaţiilor, nu putem oferi detalii privind contractele încheiate cu furnizorii noştri", au precizat reprezentanţii Arctic. Oficialii Dacia, Holcim şi Rompetrol nu au comentat situaţia până la închiderea ediţiei.
 

Picături pe bursă

Deja, mici pachete de energie hidro sunt disponibile pe bursa OPCOM în cursul zilei de 31 august, fiind deja programate 6 licitaţii de vânzare.

"Acestea sunt pachete mici, pentru ener­gia consumată la vârf, dar în curând vor fi eliberate marile cantităţi de energie. De la 1 august se va între­rupe livrarea de energie pe contractele cu Alpiq şi EFT, iar de pe 15 august vor fi întrerupte livrările către Energy Holding", a mai precizat Borza.

Cel mai important contract direct pe care Hidroelectrica îl are încă în derulare este cel cu Alro, care este de altfel şi cel mai mare consumator de energie din România.

"Continuăm în august discuţiile cu Alro", a conchis Borza.