Statul elen a luat decizia de a vinde ATEbank, prezentă şi în România

Autor: Marius Oncu 26.07.2012

Statul elen va vinde instituţia de credit ATEbank, la care deţine o participaţie de 77%, a declarat, miercuri, un oficial din Ministerul de Finanţe de la Atena, citat de Wall Street Journal, banca din Grecia anunţând anterior că a scos la vânzare sucursala locală, ATEbank România. ATEbank deţine pachetul majoritar la ATEbank România şi derulează operaţiuni pe piaţa locală a asigurărilor prin ATE Insurance.

Decizia vânzării a fost luată marţi seara la o întâlnire între ministrul de finanţe Yannis Stournaras şi guvernatorul Băncii Greciei, George Provopoulos.

"Vânzarea va fi derulată pentru a aduce un beneficiu maxim statului elen", a spus oficialul citat, fără a da detalii referitor la modul în care se va desfăşura aceasta. Presa elenă scrisese deja cu o săptămână în urmă că procesul de privatizare a fost demarat, iar Piraeus şi Eurobank şi-au exprimat interesul pentru a prelua "partea sănătoasă" din ATE. Doar Piraeus Bank a confirmat acest interes.

Banca, un creditor tradiţional al sectorului agricol, se află într-un proces de restructurare pentru a scăpa de creditele neperformante şi de subsidiarele neprofitabile. ATEbank deţine 483 de sucursale în Grecia, 35 în România şi una în Germania.