Elita politică a Chinei: de la discursul politic care îndeamnă la cumpătare la o realitate marcată de interese şi afaceri

Ziarul Financiar 27.07.2012

Xi Jinping, cel care va fi probabil următorul preşedinte al Chinei, i-a avertizat pe oficiali într-o conferinţă anticorupţie din 2004: "Ţineţi-vă în frâu soţiile, copiii, rudele, prietenii şi angajaţii şi juraţi să nu folosiţi puterea în scopuri personale".



Însă pe măsură ce Xi a urcat pe scara politică a partidului comunist, familia sa şi-a dezvoltat afacerile în domeniul minereurilor, imobilelor şi al echipamentelor de telefonie mobilă, conform unor documente publice văzute de Bloomberg.

Aceste afaceri includ investiţii în companii cu active totale în valoare de 376 milioane dolari, o participaţie indirectă de 18% la un producător de metale rare cu active în valoare de 1,73 miliarde dolari şi acţiuni de 20,2 milioane de dolari la o companie de tehnologie cotată pe bursă. Aceste cifre nu privesc şi pasivele, astfel că nu reflectă valoarea netă a averii familiei.

Niciun activ nu a putut fi pus în legătură directă cu Xi, care împlineşte 59 de ani luna aceasta, cu soţia sa Peng Liyuan (49 de ani), o faimoasă cântă­reaţă în Armata Eliberării Poporului, sau cu fata lor.

Nu există niciun indiciu care să reflecte o intervenţie a lui Xi pentru a promova afacerile rudelor sale sau nereguli făcute de el şi de familia sa.

Deşi investiţiile sunt ascunse opiniei publice prin diferite companii, iar guvernul restricţionează accesul la documentele online ale companiilor, se pot găsi informaţii în miile de pagini ale documentaţiei depuse la autorităţi.

Urmele duc şi către vila sa din Hong Kong cu vedere către Marea Chinei de Sud, clădire cu o valoare estimată la 31,5 milioane dolari. Soneria atârnă de fire, iar vecinii spun că locuinţa este nelocuită de mult timp. Familia mai deţine cel puţin încă 6 proprietăţi în Hong Kong cu o valoare cumulată la 24,1 milioane dolari.

Comitetul Permanent

Xi a progresat în partid de-a lungul a trei decenii, deţinând poziţii de conducere în diferite provincii. El s-a alăturat Comitetului Permanent al Partidului în 2007, iar pe drum şi-a construit reputaţia unui guvern fără pată. El a condus o campanie anticorupţie în bogata provincie Zhejiang, unde a pus problema stopării corupţiei oficialilor, conform publicaţiei Ziarul Poporului. În Shanghai a fost numit şef de partid după un scandal monstruos.

În 2009 o telegramă trimisă de Ambasada SUA din Beijing men­ţiona că un apropiat al lui Xi ar fi spus despre el că nu a fost corupt sau motivat de bani. Xi "a fost dezgustat de atotcuprinzătoarea comercializare a societăţii chineze, cu tot cu parveniţii ei, de corupţia oficialilor, de pierderea valorilor, a demnităţii şi respectului de sine", se arată în telegrama publicată de Wikileaks, site care a pus la dispoziţia publicului numeroase documente guvernamentale secrete.

Dispreţul tot mai mare faţă de cele mai puternice familii ale Chinei care se hrănesc din câştigurile aduse de creşterea economică reprezintă o provocare pentru Partidul Comunist. Decalajele dintre venituri în zonele urbane ale Chinei s-au mărit mai mult decât în orice altă ţară asiatică în ultimii 20 de ani, conform Fondului Monetar Internaţional.

Acestă situaţie este confirmată şi de profesorul Barry Naughton de la Universitatea din California, care a spus că "un chinez de rând este oripilat de afacerile prin care anu­miţi oameni câş­tigă sute de milioane, ba chiar miliarde". El nu s-a referit direct la familia lui Xi.

Lider revoluţionar

Xi şi fraţii săi sunt copiii lui Xi Zhongxun, un revoluţionar care l-a ajutat pe Mao Zedong să preia controlul Chinei în 1949 cu jurământul de a pune capăt secolelor de inegalitate şi abuz de putere în scopuri personale. Acesta îi face descendenţi ai unor mari oficiali şi figuri importante ale partidului, ceea ce le creşte influenţa în politică şi în afaceri.

Majoritatea proprietăţilor familiei sunt deţinute de sora mai mare a lui Xi, Qiaoqiao, de soţul ei Deng Jiagui şi fiica sa Zhang Yannan.

Deng a deţi­nut până pe 8 iunie o participaţie de 18% la o companie care se ocupă cu producţia de minereuri rare. Preţu­rile metalelor rare folosite la construcţia de eoliene şi bombe inteligente în SUA a crescut substanţial, în condiţiile în care China a limitat exporturile.

Afacerile dubioase ale rudelor lui Xi nu se opresc aici. Un cumnat al său, Wu Long, deţine o companie de telecomunicaţii denumită New Postcom Equipment. Compania a câştigat contracte de sute de milioane de yuani cu compania de stat China Communications, cea mai mare companie de telecomunicaţi din lume după numărul de utilizatori. Toţi oamenii care au fost contactaţi pentru a lămuri această problemă au refuzat să comunice, iar informaţiile online au fost şterse.

Activele totale ale companiilor deţi­nute de familia lui Xi reflectă doar mărimea afacerii, nu şi profitabilitatea ei.

Şcoala Partidului

"Este mult mai dificil şi chiar mai important ca niciodată să păstrăm partidul curat", a afirmat Xi Jinping într-un discurs susţinut pe 1 martie în faţa a 2.200 de profesori la şcoala centrală a partidului din Beijing. Xi Jinping a susţinut că mulţi se alătură partidului deoarece ei cred că este un bilet către bunăstare.

Fata sa, Xi Mingze, a evitat lumina reflectoarelor, ea neurmând şcoala partidului. Ea a studiat la universitatea americană Harvard sub un alt nume.

Înlocuirea lui Hu Jintao de către Xi nu a fost oficializată. El trebuie să fie mai întâi ales ca secretar general al Partidului Comunist într-o întâlnire care va avea loc anul acesta şi apoi poate fi ales drept preşedinte anul viitor, în martie.

O nemulţumire generală faţă de decidenţii politici care îşi folosesc puterea şi influenţa pentru interese personale există încă de acum trei decenii, când Deng Xiaoping şi-a început reformele economice.

Xiaoping spunea atunci că unii oameni se pot îmbogăţi mai întâi pentru a-i ajuta apoi pe ceilalţi.

Sunt numeroase exemplele de rude ale elitelor politice care stau în spatele unor mari companii implicate în afaceri cu statul. Fiul premierului Wen Jiabao a co-fondat o companie cu capital privat, iar fiul predecesorului lui Wen, Zhu Rongji, conduce o bancă de investiţii.

Criticile publicului s-au amplificat, atingând-o pe fata fostului prim-ministru Li Peng, care a purtat la o întâlnire anuală legislativă din martie un costum Emilio Pucci în valoare de 12.000 yuani (1.900 dolari), sumă ce putea fi folosită pentru achiziţionarea de haine pentru 200 de copii săraci, şi pe un fost ministru care purta un ceas Rolex.

"Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este alianţa dintre cei bogaţi şi cei puternici. Aceasta face ca inegalitatea şi corupţia să se autoalimenteze şi să persiste", a declarat Wai Guanghua, economist la Banca de Dezvoltare a Asiei.

"Oamenii sunt furioşi din cauza accesului inegal la bani, iar răsplata culeasă apare populaţiei drept nemeritată. Nu există nicio îndoială în opinia publică a unui chinez că acest lucru este greşit", a declarat Perry Link, cercetător chinez la Universitatea Riverside din California.

"Când un om obţine puterea, până şi găinile şi câinele lui ajung în rai" - proverb chinezesc

În China, ruda unui oficial care deţine o funcţie importantă este văzută automat ca o trambulină pentru promovare. "Ei te vor trata bine pentru a obţine acces la rudele cu putere", a afirmat Roderick MacFarquhar, profesor de ştiinţe politice la Harvard, specializat pe elita politică din China.

Descendenţa rudelor lui Xi nu reprezintă întotdeauna un avantaj. Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost persecutat politic de către Mao în 1962. Ca mulţi alţi "prinţişori", copiii s-au împrăştiat prin ţară în timpul revoluţiei culturale. Salariul obţinut pentru lucrul în grup alături de alţi 500 de tineri în Mongolia a făcut-o pe Qiaoqiao să se simtă bogată, a relatat aceasta într-un interviu pentru site-ul Universitaţii Tsinghua din Beijing.

După moartea lui Mao, familia s-a reunit, sora lui Xi, Qiaoqiao, urmând o carieră militară. În 1990 ea şi-a dat demisia pentru a avea grijă de tatăl său. După moartea tatălui, în 2002, Qiaoqiao s-a decis să intre în afaceri, a absolvit un master în administrarea afacerilor la Tsighua în 2006 şi şi-a înfiinţat o formaţie de folk.

Numele lui Qiaoqiao, Deng Jiagui sau Zhang Yanna au apărut în cel puţin 25 de companii în ultimi 20 de ani în China şi Hong Kong, fie ca acţionari, directori sau doar reprezentanţi.

Registrele arată că Zhang a plătit 19 milioane dolari în 2009 pe o vilă în Belleview Drive, Repulse Bay, unul dintre cele mai selecte cartiere ale Hong Kong-ului. De atunci preţurile proprietăţilor din acea zonă au crescut cu 60%. De asemenea, el deţine şi alte proprietăţi de lux, printre care patru apartamente în Convention Plaza şi un turn de apartamente de lux.

Qiaoqiao şi Deng au realizat un proiect imobiliar în jurul unui district financiar din Beijing care include birouri şi grădini, construite cu cărămizi gri pentru a respecta arhitectura tradiţională.