Tranzacţiile de anul acesta arată unde se va dezvolta economia în următorii ani: agricultură, energie şi IT&C

Autor: Roxana Pricop 31.07.2012

Agricultura, energia regenerabilă şi IT&C-ul sunt în acest an cele mai atractive domenii pentru investitorii străini care au mobilizat până la sute de milioane de euro pentru a-şi face intrarea în România, oferind astfel un important indicator asupra sectoarelor care în următorii ani au potenţialul de a genera profituri şi creştere economică. Sectorul financiar şi construcţiile, preferate în anii de dinainte de criză, abia dacă mai atrag atenţia investitorilor.

Semnalul transmis de tranzacţia prin care Naspers, gigantul media din Africa de Sud şi printre cei mai mari jucători globali din online, a cumpărat 70% din capitalul eMag, cea mai mare companie din România şi Europa de Est pe piaţa de comerţ online, este că sectorul românesc de IT&C este suficient de atractiv şi competitiv pentru a atrage atenţia şi banii unor investitori de talie mondială.

Cu atât mai mult cu cât gigantul Naspers nu este la prima investiţie pe piaţa locală, anul trecut a achiziţionat site-ul autovit.ro şi integratorul de soluţii de comerţ electronic Gecad ePayment, dar şi acţiuni la site-ul Fashion Days cu activitate în România şi pe alte pieţe din regiune.

"Dacă ne uităm doar la această tranzacţie Naspers - eMAG, o tranzacţie de asemenea magnitudine poate creşte totalul investiţiilor străine directe în România în 2012 cu câteva procente bune, şi asta într-o industrie care până acum a fost considerată o «cenuşăreasă» a retailului local", a spus Marius Ghenea, preşedintele Fit Distri­bution.

El a adăugat că asemenea tranzacţii pot avea un rol extraordinar în economia românească, deoarece pe de o parte vor genera o creştere rapidă şi sănătoasă a capitalului antreprenorial autohton.

Pe de altă parte, planurile de expansiune regională, care pot fi catalizate de astfel de tranzacţii, vor genera creşteri suplimentare în România, locuri de muncă, venituri suplimentare la bugetul de stat, realizate pe seama altor pieţe din regiune, deci creşteri nete ale economiei româneşti care nu canibalizează în niciun fel alte activităţi sau industrii locale, a mai completat Ghenea.

Preluarea eMag de către Naspers are loc la câteva luni distanţă de o altă tranzacţie importantă în online prin care fondul de investiţii Tiger şi-a vândut acţiunile deţinute la site-ul eJobs către grupul elveţian de media Ringier pentru o sumă estimată la 10 milioane de euro.

Grupul elveţian Ameropa, printre cei mai mari traderi de cereale, a plătit între 250 şi 300 de milioane de euro pentru a prelua controlul producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş. Achiziţia combinatului chimic de la Târgu Mureş are însă o miză dublă pentru elveţieni: pe de o parte preluarea controlului asupra celui mai mare producător de îngrăşăminte din ţară şi pe de altă parte preluarea controlului asupra operatorului portuar Chimpex Constanţa, prin care vor putea face export de cereale.

 

Agricultura şi companiile cu activităţi conexe acestui sector au atras însă cele mai mari sume, de ordinul sutelor de milioane de euro, de la investitorii străini care vor să iasă câştigători din creşterea preţului la materii prime.

Grupul elveţian Ameropa, printre cei mai mari traderi de cereale, a plătit între 250 şi 300 de milioane de euro pentru a prelua controlul producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş.

Achiziţia combinatului chimic de la Târgu Mureş are însă o miză dublă pentru elveţieni: pe de o parte preluarea controlului asupra celui mai mare producător de îngrăşăminte din ţară şi pe de altă parte preluarea controlului asupra operatorului portuar Chimpex Constanţa, prin care vor putea face export de cereale.

"Investiţiile şi achiziţiile pe care le fac în România investitorii străini indică sectoarele în care economia poate fi competitivă în viitor. Ar fi de dorit ca statul şi autorităţile să identifice din timp sectoarele care atrag interesul şi să ofere avantaje pentru a încuraja şi mai mult dezvoltarea. În agricultură, un exemplu de sprijin pentru investiţiile străine din partea statului este stimularea acumulării de terenuri agricole", a spus analistul financiar Dragoş Cabat.

Energia regenerabilă, în special cea eoliană, este un sector fierbinte pentru investitorii străini şi graţie schemei de sprijin foarte generoase acordate de statul român. Analistul financiar atrage însă atenţia că energia verde a devenit o investiţie "la modă" şi că nu toate proiectele au şanse să devină profitabile.

"Pe termen mediu şi lungă însă, la acest sector România stă bine şi cred că va exporta energie verde pentru pieţele de regiune", a completat Dragoş Cabat.

Imobiliarele şi-au pierdut din aura de atractivitate şi din cauză că băncile sunt reticente în a mai finanţa astfel de investiţii după ce au înregistrat pierderi importante la credite cu care au finanţat în trecut dezvoltatorii imobiliari.

Cu toate acestea, în 2012 au avut loc o serie de achiziţii importante, cea mai valoroasă fiind cea prin care fondul de investiţii NEPI a cumpărat cu 90 milioane de euro un proiect de birouri de la omul de afaceri Ovidiu Şandor.

Sectorul financiar a avut parte în primele luni din acest an doar de tranzacţii prin care a fost marcată ieşirea investitorilor de pe piaţa locală, cum a fost cazul retragerii grupului maghiar MKB din acţionariatul băncii Rom­exterra sau a grupului britanic Aviva din acţionariatul diviziei locale.