Cum se bat băncile elene pe Emporiki: Alpha a depus o ofertă, Eurobank se gândeşte, iar NBG se uită

Autor: Razvan Voican 02.08.2012

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă elenă, a anunţat ieri că monitorizează îndeaproape evoluţiile legate de vânzarea Emporiki Grecia de către francezii de la Credit Agricole, precizând că "deocamdată" nu a depus o ofertă angajantă.

NBG devine astfel a treia bancă din Grecia care intervine în discuţiile privind preluarea Emporiki. Prima a fost Alpha Bank, care a şi confirmat oficial depunerea unei oferte pentru achiziţia tuturor acţiunilor, menţionând însă pe 31 iulie că nu a ajuns la vreun acord cu francezii. Apoi, miercuri 1 august, a venit Eurobank, care a informat investitorii că "examinează" posibilitatea preluării Emporiki, fără să fi depus vreo ofertă. Dintre marile bănci elene numai Piraeus a rămas deoparte, situaţie explicabilă după ce acest grup tocmai a absorbit banca de stat ATEbank.

Autorităţile de la Atena presează băncile în direcţia consolidării, iar presiunea este mai eficientă că oricând având în vedere că NBG, Alpha, Eurobank şi Piraeus rezistă numai datorită statului care a injectat în primăvară 18 mld. euro în cele patru bănci şi urmează să deruleze încă o etapă de recapitalizare.

Emporiki a ieşit din România după ce francezii de la Credit Agricole au decis în iunie să preia sub control direct banca locală, aducându-şi propriul brand pe piaţă. Răzvan Voican