Numărul de acţiuni Facebook care pot fi tranzacţionate pe bursă creşte joi cu 60%

Autor: Marius Oncu 16.08.2012

Acţiunile deblocate au o valoare de 5,75 miliarde de dolari, la preţul de 21,2 dolari din închiderea şedinţei de miercuri a bursei americane.

Investitorii care au intrat în acţionariatul companiei înainte de listare, precum DST Global, Goldman Sachs Group, Elevation Partners şi Accel Partners, primesc joi dreptul de a vinde o parte din pachetele de acţiuni pe care le deţin, potrivit unor documente transmise bursei de Facebook, potrivit Bloomberg. Restricţiile de vânzare, ridicate joi, au avut ca scop evitarea unei inundări a pieţei cu acţiuni imediat după listarea în mai a 421 milioane de acţiuni.

Perspectiva unor noi vânzări de acÅ£iuni înseamnă că Facebook va trebui să facă mai mult pentru a convinge investitorii că merită un preÅ£ mai ridicat. AcÅ £iunile la care se ridică joi restricÅ£iile reprezintă doar 14% din totalul de 1,91 miliarde de titluri care vor fi diponibile pentru vânzare în următoarele nouă luni.

"Puneţi-vă centurile de siguranţă pentru următoarele câteva luni, până când sunt deblocate toate aceste acţiuni", a declarat Tom Forte, analist la firma Telsey Advisory Group din New York.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, nu se numără printre acţionarii care scapă joi de restricţii.

Facebook, cu o valoare pe bursă de 51,2 miliarde de dolari, a pierdut circa 40 de miliarde de dolari din capitalizare de la listarea din mai.

Declinul acţiunilor a fost însă atât de puternic încât i-ar putea face pe unii investitori să-şi menţină participaţiile, în loc să vândă cu prima ocazie, afirmă Mark Harding, analist la JMP Securities.

Cotaţia Facebook a scăzut şi din cauza apropierii momentului deblocării unui nou pachet de acţiuni, a spus el.

"Cu siguranţă nu ar fi în interesul investitorilor să vândă acţiuni toţi odată. Presupun că cei care deţin cele 270 de milioane de acţiuni sunt investitori raţionali şi cred că îşi dau seama că inundarea pieţei cu un asemenea volum de acţiuni pe o perioadă scurtă nu le-ar ajuta poziţiile", a afirmat Harding.

Microsoft nu-şi va reduce, probabil, participaţia la Facebook, a declarat, săptămâna aceasta, o sursă apropiată situaţiei. Microsoft consideră Facebook un partener startegic în lupta împotriva Google şi nu o investiţie pe termen scurt.

Alţi investitori s-au pregătit însă pentru eventuale vânzări. Directorul Peter Thiel, care a vândut titluri în oferta publică iniţială, şi-a acordat o libertate sporită de a vinde noi titluri, potrivit unui document transmis bursei. Thiel, unul din primii investitori la Facebook, a transformat peste 9 milioane de acţiuni Clasa B în titluri Clasa A, care pot fi vândute mai uşor pe pieţele de capital.