Prahova: Centrul de sănătate din Urlaţi va fi redeschis cel mai probabil în luna octombrie - primar

Autor: Daciana Ilie 24.08.2012

Centrul de sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, închis la 1aprilie 2011 prin decizie a Guvernului, va fi redeschis cel mai probabil în luna octombrie după ce autorităţile locale au solicitat acest lucru Ministerului Sănătăţii, a declarat primarul Marian Măchiţescu.

Potrivit primarului Marian Măchiţescu, la începutul acestei săptămâni o comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii a mers la Urlaţi pentru a verifica starea unităţii sanitare închise, în urma verificărilor stabilindu-se că centrul de sănătate va fi redeschis ca spital.

"Din cele zece spitale care au cerut redeschiderea, suntem primii pe listă, pentru că stăm cel mai bine, din toate punctele de vedere, atât în ceea ce priveşte starea clădirii, dar şi a aparaturii şi posibilitatea de a asigura servicii medicale", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul oraşului Urlaţi, Marian Măchiţescu.

Acesta a precizat că foştii angajaţi ai spitalului, care după închidere au fost redistribuiţi către alte unităţi sanitare, sunt dispuşi să revină.

"Am vorbit cu foştii angajaţi ai spitalului, care au plecat în alte părţi după închidere. Toţi cei cu care am discutat sunt dispuşi să se întoarcă dacă spitalul va fi redeschis", a declarat Marian Măchiţescu.

Primarul oraşului Urlaţi a adăugat că, în mare parte, secţiile care vor funcţiona în spitalul redeschis vor fi aceleaşi ca şi înainte, cu foarte puţine modificări. Astfel, secţia de obstetrică - ginecologie va fi desfiinţată, iar în locul acesteia va funcţiona un cabinet în ambulatoriu.

Marian Măchiţescu a explicat că decizia de a desfiinţa această secţie a fost luată întrucât cheltuielile pentru întreţinerea unei astfel de secţii erau foarte mari şi nejustificate, pentru că foarte puţine femei alegeau să nască acolo.

În schimb, în spital va fi deschisă o secţie de fizioterapie. Celelalte secţii care funcţionau înainte de închiderea centrului de sănătate din Urlaţi vor fi redeschise.

În momentul în care a fost închis, Centrul de Sănătate Urlaţi avea 88 de paturi, 112 angajaţi şi oferea servicii medicale în specialităţile: medicină internă, pediatrie, obstetrică şi ginecologie, neonatologie, chirurgie generală + ATI, ORL, oftalmologie, dermatologie şi psihiatrie. La spitalul din Urlaţi erau arondate 13 localităţi, cu peste 50.000 de locuitori.

Întrebat când va fi redeschis spitalul, primarul din Urlaţi a afirmat că acest lucru se va întâmpla "într-o lună, o lună şi jumătate", întrucât înainte de redeschidere este nevoie de întocmirea mai multor documente şi de adoptarea unei hotărâri de guvern în acest sens.

"Cred că cel mai probabil în octombrie spitalul va fi redeschis", a spus Măchiţescu.

Centrul de Sănătate Urlaţi este unul dintre cele 67 de spitale închise la 1 aprilie 2011, ca urmare a deciziei guvernului. Între cele 67 de unităţi sanitare închise se numără patru spitale din judeţul Prahova, care funcţionau în localităţile Urlaţi, Plopeni, Bălţeşti şi Buşteni.