Profesii

Beneficiile oferite angajatilor castiga teren in pachetele salariale

24.10.2005, 18:32 121

Componenta pachetelor salariale a suferit modificari substantiale in ultimii patru ani, salariul de baza pierzand an de an teren in fata beneficiilor si a bonusurilor. Potrivit studiului salarial "PayWell Romania 2005 - Slary & Benefits Survey", realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, ponderea banilor in pachetul salarial a ajuns anul acesta la 71%, fata de 78% in 2001.

La Inceputul anilor ''90, toata lumea vorbea numai despre salariul de baza, bonusurile erau o necunoscuta, iar despre beneficii nu auzise nimeni. Astazi insa pachetul salarial arata cam asa: 71% salariul de baza, 17% bonus variabil (fata de 10% in 2001), 3% bonus fix (fata de 7% in 2001) si 9% beneficii (fata de 5% in 2001).

"In ultimii ani a inceput sa scada ponderea salariului de baza in pachetele salariale, iar bonusurile fixe (al 13-lea salariu, prima de Paste sau de Craciun) aproape ca au disparut. In schimb, bonusurie variabile au inceput sa aiba o pondere din ce in ce mai mare, ceea ce arata ca firmele au inceput sa se orienteze catre plata performantei. In ceea ce priveste cresterea beneficiilor, acest lucru se datoreaza faptului ca oferta s-a diversificat si faptului ca ne-am obisnuit cu ele", a explicat Ruxandra Stoian, directorul Human Resource Service din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Care a fost evolutia beneficiilor? In perioada 1997 - 1999, majoritatea beneficiilor erau orientate catre management, iar masina era o oferta aproape irezistibila. In 2000 - 2002 s-a produs o extindere a beneficiilor catre toti angajatii si a avut loc o diversificare a acestora pentru ca au aparut stimuli fiscali - cum ar fi cei pentru tichetele de masa.

Din 2003 au aparut pachete de beneficii diferentiate pe categorii de angajati, iar anul acesta e la moda ca beneficiile sa fie alese de angajati.

"Se observa o orientare catre satisfacerea necesitatilor fiecarui angajat in parte. De exemplu, daca acesta are copii, isi doreste asigurare medicala pentru ei sau un plan financiar pentru gradinita. Daca insa angajatul are 24 de ani, nevoile lui sunt diferite si acesta poate ca isi doreste mai multe optionale pe masina", explica Stoian.



Beneficii pentru toti angajatii

Ajutoarele pentru situatii speciale (nastere, inmormantare), tichetele de masa si abonamentele la clinici medicale private sunt cele mai frecvente beneficii acordate angajatilor.

Studiul PricewaterhouseCoopers, care a fost realizat pe baza informatiilor furnizate de 100 de companii din cinci sectoare de activitate (banci, FMCG, farma, industrie si IT&C), arata ca 52% din firme acorda in prezent beneficii sociale, fata de 50% in 2001, iar 60% dau tichete de masa, fata de 49% in 2001.

"Numarul companiilor care acorda tichete de masa tot creste pentru ca este un beneficiu comod, eficient fiscal si cred ca, in perioada urmatoare, acordarea tichetelor de masa va deveni imperios necesara", spune Stoian.

Pe lista beneficiilor figureaza si abonamentele pentru angajati la clinici private, procentul companiilor care acorda acest tip de beneficii urcand la 53% anul acesta, fata de 44% in 2001. De altfel, Romania este campioana la nivel regional la acest capitol. Astfel, numai 37% din companiile din Ungaria ofera un astfel de beneficiu si doar 33% din firmele care activeaza in Slovacia isi trimit angajatii la doctor.

"Neadoptarea legislatiei privind asigurarile private de sanatate a contribuit la cresterea nevoii de astfel de abonamente oferite de angajatori. Asta explica si de ce suntem campioni in regiune, pentru ca celelalte tari au deja asigurari private", spune Stoian.

Din acelasi motiv - neadoptarea legislatiei necesare - Romania sta prost la capitolul contributii la fonduri private de pensii. Doar 2% din companiile de pe piata ofera astfel de beneficii angajatilor, in timp ce in Ungaria 42% din firme se ocupa de pensia angajatilor, 67% din angajatorii din Cehia fac acest lucru, iar 54% din firmele slovace au grija de batranetile salariatilor.

Revenind la beneficiile la moda in acest moment in Romania, o crestere semnificativa au inregistrat-o abonamentele de sport, 28% din companii acordand o astfel de facilitate, fata de 13% in 2001. Acest lucru nu inseamna insa ca toate aceste companii isi trimit angajatii la sala, unele alegand sa inchirieze fie un teren de fotbal, fie unul de baschet pentru ca salariatii sa joace dupa program.

Printre beneficiile oferite de angajatori se mai numara si asigurarile de viata, dar acestea nu au inregistrat salturi semnificative: 38% din companii incheie in prezent polite pentru angajati, fata de 35% in 2001.



Particularitati sectoriale

Studiul PricewaterhouseCoopers a mai aratat ca o mare parte a beneficiilor primite de angajati din partea companiei sunt legate de obiectul de activitate al firmei respective. De exemplu, peste 90% din banci acorda credite preferentiale tuturor angajatilor, in timp ce 70% din companiile din sectorul FMCG ofera bunurile proprii angajatilor gratuit sau cu un pret redus. Firmele cu activitate de productie ofera cu predilectie beneficii sociale - masa, transport, suport financiar pentru ocazii speciale, iar companiile de servicii prefera asigurarile sau abonamentele la diferite servicii.

"Noi am incercat sa le oferim angajatilor consultanta fiscala gratuita, dar nu prea a prins", a spus Ruxandra Stoian. Angajatii companiilor din sectorul IT&C primesc pachete speciale de convorbiri, beneficiu acordat de 60% din companii.



Cum arata viitorul

Companiile vor incerca sa ofere pachete flexibile de beneficii, dar acest lucru se va putea face numai daca sistemul fiscal o va permite, apreciaza directorul PricewaterhouseCoopers. Potrivit acesteia, viitorul ar putea arata cam asa: angajatul sta la caffeterie, isi bea cafeau in timp ce de pe touch screen isi alege beneficiile in limita sumei aprobate.



Oferta companiilor pentru aceasta categorie profesionala a suferit si ea o serie de modificari de-a lungul timpului. In 2001 erau la moda abonamentele la clinicile medicale private, beneficiu acordat de 20% din companii, si bonusurile de vacanta, care erau oferite de 19% din firme. Anul acesta numai 11% din companii s-au mai ocupat de sanatatea managerilor si doar 5% au mai dat bonusuri pentru vacanta. In schimb au crescut beneficiile de tipul "stok plan" si contributiile la fondurile private de pensii. Ce mai primesc managerii? Participare la profit, beneficiu oferit de 3% din companii, abonament de sport - 5%, asigurari de capital - 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO