Profesii

Ce indemnizaţie de şomaj vor primi angajaţii care rămân fără loc de muncă în această perioadă? Suma lunară primită de şomeri este mai mică de un sfert din salariul minim

Ce indemnizaţie de şomaj vor primi angajaţii care...

Autor: Ramona Cornea

16.05.2020, 17:31 15003

​Indemnizaţia de şomaj acordată de stat angajaţilor care şi-au pierdut locul de muncă va fi o soluţie la care vor apela foarte mulţi români în această perioadă. Premierul Ludovic Orban a anunţat că numărul celor care vor rămâne fără serviciu se va ridica la 750.000. În acest context, ce protecţie socială oferă statul şomerilor?

Monitorul Social, un proiect al fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat un infografic despre evoluţia în timp a valorii indemnizaţiei de şomaj în România.

”Este de aşteptat ca în contextul creat de pandemia de COVID-19, numărul şomerilor să crească în viitorul apropiat. Pe data de 11 mai 2020, Ministerul Muncii raporta deja un număr de 337.593 de contracte individuale de muncă încetate, iar tendinţa este în creştere. O bună parte din cei ale căror contracte de muncă au încetat vor intra în şomaj. Ce fel de protecţie socială le oferă România şomerilor?”, spun reprezentanţii Monitorului Social.

În 2018, valoarea medie lunară a indemnizaţiei de şomaj era de 460 de lei, echivalentul a 24,2% din salariul minim brut lunar la nivelul anului 2018, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO