Profesii

Concedierile silenţioase din business: Cel puţin 3.000 de angajaţi din 40 de companii au rămas fără loc de muncă în urma concedierilor colective din primul trimestru din acest an

Concedierile silenţioase din business: Cel puţin 3.000...

Autor: Alexandra Matei

02.05.2024, 00:08 12451

O analiză a ZF pe baza răspunsurilor primite de la inspectoratele teritoriale de muncă din 19 judeţe arată că fenomenul concedierilor colective s-a instalat în piaţă şi afectează angajaţi din fabrici, din construcţii, dar şi din comerţ.

Cel puţin 3.000 de salariaţi din diverse industrii şi-au pierdut locul de muncă în urma deciziilor de concedieri co­lective luate de angaja­tori în primele trei luni ale anului, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din 19 judeţe care au răspuns la solicitările ZF.

ITM-urile judeţene nu oferă date privind numele companiilor, dar indică numărul de angajaţi afectaţi şi sectoarele de unde vin concedierile colective. Cele mai „lovite“ industrii, din care sute de angajaţi au plecat în primele luni din 2024 sunt in­dustria textilă şi industria de îmbrăcăminte.

Peste 500 de angajaţi care lucrau în aceste două industrii au rămas fără loc de muncă în perioada ianuarie-martie 2024, potrivit unor date transmise către ZF de Inspectoratul Teritorial de Muncă aferent fiecărui judeţ. Cei peste 500 de angajaţi din industria textilă şi de îmbrăcăminte care şi-au pierdut locurile de muncă lucrau în firme din judeţele Olt, Vâlcea, Bacău, Sibiu, Dolj, Prahova, Vrancea şi Botoşani. Cele mai multe concedieri din aceste industrii au fost înregistrate în judeţul Dolj, unde o singură companie a dat afară 111 angajaţi, potrivit ITM Dolj.

În urmă cu 15 ani, în aceste industrii lucrau mai bine de 300.000 de salariaţi, în timp ce astăzi mai sunt de aproape trei ori mai puţini.

La finalul lunii martie, în cadrul unei conferinţe organizate de ZF, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, spunea că nu ne aflăm încă în zona în care să vorbim despre concedieri colective .„Am înţeles că ar exista îngrijorări dintr-o zonă a pieţei cum că există riscul să ne trezim în faţa unor concedieri. Am vorbit chiar săptămâna trecută cu toţi directorii de AJOFM-uri din ţară, nu ne aflăm încă în acea zonă, dar le-am rugat să fie foarte atente, să monitorizeze situaţia punctual“, spunea atunci Vasilcoiu.

De la începutul anului au existat informaţii privind procese de disponibilizare în special în companii din sectorul IT, dar datele oferite pentru analiza ZF arată că sunt multe alte sectoare afectate deja de acest fenomen.

Bogdan Badea, CEO al eJobs, spunea recent pentru ZF că există în România acest fenomen al concedierilor silenţioase, în care nu vedem atâta PR ca la Google sau Facebook când se fac concedieri, dar asta nu înseamnă că ele nu se întâmplă.

Unul dintre cele mai puternice procese de concediere colectivă a fost derulat de compania chinează Haier, care în 2021 deschidea - după o investiţie de peste 70 mil. euro - o fabrică de frigidere în judeţul Prahova, şI care a anunţat recent disponibilizarea a 40% din personalul unităţii de producţie, adică 400 de persoane, invocând condiţiile dificile din piaţă.

Procesul a fost notificat şi către ITM Prahova care menţionează în răspunsul trimis ZF că cinci companii au anunţat concedieri collective în judeş, printre care şi o firmă din domeniul fabricării de aparate electrocasnice care dă afară 397 de salariaţi. ITM nu a precizat însă numele companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO