Profesii

Din 1,6 milioane de conventii civile, doar 600.000 de contacte de munca noi

19.04.2004, 00:00 28



Gradul de ocupare a fortei de munca in sectorul privat a atins cifra de cinci milioane de angajati, conform datelor furnizate de ministrul delegat pentru relatiile cu partenerii sociali, Marian Sarbu.



El a adaugat ca numarul contractelor individuale de munca din sectorul privat, inregistrate la Inspectia Muncii, a crescut cu 600.000 de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, in martie 2003. Cu toate acestea, in luna februarie 2003, cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a Codului Muncii, in Romania existau aproximativ 1,6 milioane de persoane incadrate in munca prin conventii civile. Potrivit statisticilor Inspectiei muncii, dupa sase luni, mai putin de o treime din conventiile civile fusesera transformate in contracte de munca.



Ministrul a precizat ca la 1 martie 2003 erau inregistrate la Inspectia muncii 4,4 milioane contracte individuale de munca si sustine ca la sfarsitul lunii martie 2004 numarul acestora "a crescut semnificativ", ajungand la cinci milioane.



El a spus ca acest lucru arata "un inceput de iesire la suprafata, de formalizare a muncii in Romania". Sarbu a adaugat ca este momentul unei "demistificari a muncii la negru in Romania", aratand ca tara noastra este pe un "drum bun" in aceasta privinta.



Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Muncii lucreaza de doi ani la un proiect de act normativ prin care munca la negru sa fie considerata infractiune si sanctionata, insa initiativa a ramas pana acum doar o intentie.



Marian Sarbu a mai spus ca structura populatiei active in Romania este formata din 8,3 milioane de persoane, populatie ocupata civil, din care 4,65 milioane sunt salariati. El a aratat ca numarul patronilor a crescut la 183.000, ca 2,1 milioane sunt lucratori pe cont propriu, ca 1,4 milioane sunt lucratori familiali nerenumerati si exista 4,25 milioane de persoane aflate in pregatire profesionala.



Intrebat daca in perioada urmatoare se pregatesc disponibilizari masive, Sarbu a afirmat ca, in acest moment, nu stie sa existe un plan masiv de disponibilizari, precizand ca ministrii economici sunt cei care negociaza cu FMI si vor stabili nevoia de forta de munca in perioada urmatoare.



Ministrul Marian Sarbu a mai spus ca la sfarsitul lunii februarie 2004 in Romania erau inregistrati 702.431 someri, din care 326.508 primeau indemnizatie de somaj. El a aratat ca in decembrie 2000 rata somajului inregistra valoarea de 10,5%, din iunie 2002 indicatorul nu a depasit valoarea de zece%, iar din august 2002 s-a situat sub noua%, pentru a ajunge in februarie 2004 la 7,7 procente.



Marian Sarbu a mai afirmat ca, incepand cu 2002, numarul persoanelor incadrate in munca s-a situat constant peste cifra celor disponibilizati si ca s-au redus contributiile la bugetele asigurarilor sociale de la 62% la 49,5%. Acest trend va fi urmat si pe viitor, urmarindu-se reducerea cheltuielilor cu fiecare loc de munca cu alte trei - patru puncte procentuale, a mai spus Sarbu, aratand ca, in acest fel, Romania va ajunge la o sarcina fiscala de 45%, apropiata de media Uniunii Europene, unde aceste taxe se situeaza in jurul valorii de 40%.



Sarbu a mai spus ca romanii care lucreaza in strainatate au adus in Romania, in ultimii patru ani, aproximativ sase miliarde de euro, prin transferuri interbancare, a declarat. Ministrul a precizat ca a discutat cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care l-a informat ca transferurile de bani pe care romanii le fac din strainatate prin banci s-au ridicat la 1,1 miliarde de euro in anul 2001, la 1,45 miliarde de euro in 2002, la 1,5 miliarde de euro in 2003, iar pentru anul 2004 se estimeaza transferuri in valoare de 1,8 miliarde de euro.



Marian Sarbu a aratat ca acesti bani, raportati la PIB, reprezinta 2,45% din PIB pentru 2001, 3,10% pentru 2002, 3,08% pentru 2003 si peste 3,35% in 2004. Acesti bani, pe langa faptul ca echilibreaza balanta comerciala, ajuta din punct de vedere social familiile celor plecati in strainatate, a adaugat el.



Potrivit lui Sarbu, la aceste sume pe care romanii le transfera prin banci se adauga banii pe care romanii plecati in strainatate ii aduc "in buzunare", fara sa mai apeleze la sistemul bancar. El a mai aratat ca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a intermediat, din anul 2002 (cand a fost infiintat), plecarea la munca in strainatate a aproximativ 72.000 de persoane. Sarbu a estimat ca, pe langa aceste persoane plecate in strainatate prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, alte 600.000-700.000 de persoane lucreaza lunar in strainatate, fie pe cont propriu, fie prin intermedierea unor firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO