Profesii

Doua treimi din executivi viseaza la functia sefului

30.08.2009, 17:34 26

Lipsa de talente de pe piata nu numai ca i-a facut pe executivi sa nu mai fie multumiti la locul lor de munca, ci si sa-si piarda increderea in lideri, arata studiul realizat in randul angajatilor cu functii executive din 70 de tari, care au participat la sondaj in perioada mai-iunie 2009.

Atunci cand au fost intrebati cum poate fi descris cel mai bine moralul angajatilor din companie, 45% din executivi au raspuns fie „destul de bun", fie „nesatisfa­cator", pe cand 42% au spus ca este „bun" si numai 13% au spus ca "variaza". „Mentinerea unui moral ridicat in randul angajatilor este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta organizatiile in mediul economic actual, iar o parte importanta este bazata pe intelegerea a ceea ce conduce si ii motiveaza cu adevarat pe executivi", sustine Ana Dutra, presedinte si CEO al diviziei de consultanta a institutului Korn/Ferry.

Dutra a mai precizat ca ceea ce ii motiveaza pe angajati in cariera difera de la individ la individ, iar identificarea factorilor care ii stimuleaza pe angajatii performanti ar putea deosebi o companie in care exista o performanta superioara a angajatilor de una in care aceasta este doar bine consolidata.

„Recesiunea mondiala a avut ca efect mentinerea in companii a unui numar redus de angajati care au mai multe responsabilitati si care sunt adesea mai prost platiti. Nivelurile stresului sunt ridicate, iar o parte din executivi de­vin din ce in ce mai extenuati. Companiile vor fi nevoite sa ia masuri proactive pentru a-si loializa angajatii-cheie da­ca vor sa ii retina pe termen lung si daca vor sa-si men­tina statutul de cei mai buni angajatori", a mai spus Dutra.

Rezultatele sondajului mai arata ca moralul scazut din randul executivilor ar putea fi legat de lipsa increderii pe care acestia o au fata de liderii companiei. Un procent surpinzator de 31% din executivi au declarat ca nu au incredere in seful lor. In ciuda acestui fapt, trei sferturi din acestia le-au dat aprecieri bune in ceea ce priveste performanta lor ca lideri: excelenta (19%), peste medie (35%) sau medie (22%).

Mai mult decat atat, peste o treime (36%) din executivii chestionati au spus ca nu au incredere in CEO-ul companiei. De fapt, atunci cand au fost intrebati daca CEO-ul actual este persoana potrivita pentru aceasta pozitie, numai 38% au raspuns „categoric", pe cand 34% au spus ca „intr-un fel" iar 28% sunt siguri ca nu.

Atunci cand executivii au fost intrebati daca isi doresc sa devina CEO in cadrul companiei, majoritatea (56%) au spus ca da, 16% au spus „poate", 12% au spus „nu", iar 15% din cei chestionati au raspuns ca sunt deja sau au fost pe o pozitie de CEO.

Aspiratiile respondentilor sunt chiar mai mari decat pozitia ocupata de actualul lor sef. Majoritatea executivilor spun ca aspira sa aiba functia sefului lor (67%), iar alti 33% spun ca nu-si doresc acest lucru.

Sondajul este bazat pe chestionarea la nivel global a executivilor inregistrati pe site-ul ekornferry.com, centrul online al institutului.

  • Jumatate din executivi sunt nemultumiti de performanta colegilor
  • Aproape o treime din executivi (31%) nu au incredere in liderii lor
  • 3 din 4 executivi spun ca performanta sefilor lor este buna
  • 28% din executivi considera ca CEO-ul companiei nu este persoana potrivita pentru acest job
  • 67% din executivi aspira sa aiba functia sefului lor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO