Profesii

Oana Piticaş, Casa de Avocatură Noerr: salariul nu mai este crucial pentru a reţine angajaţii, ei au nevoie de mai mult

Oana Piticaş, Casa de Avocatură Noerr: salariul nu mai...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.03.2024, 11:58 179

Oana Piticaş, Employment & White-Collar Crime Practice Coordinator Romania în cadrul Casei de Avocatură, Noerr, spune că principala provocare a angajatorilor este reţinerea angajaţilor. 

”Principala provocare a angajatorilor, aşa cum o vedem noi, este retenţia personalului şi toate lumea îşi doreşte să facă demersuri în scopul ridicării retenţiei de angajaţi. Aici vedem foarte multe practici diferite. Un astfel important aici este că angajatorii au realizat că salariul nu mai este singurul stimulent care contează. Salariul este un element important, nu mai este crucial, însă pe lângă acesta, pentru ca angajaţii să fie motivaţi şi să rămână, mai au nevoie şi de altceva. De asemenea, o parte din dorinţele angajaţolor se referă şi la partea psiho-emoţională. Bineînţeles, angajatorii încearcă să susţină aceste noi tendinţe prin programe de wellness şi wellbeing, dar şi de coaching”, a spus ea în cadrul conferinţei ZF HR TRENDS 2024: VIITORUL RESURSELOR UMANE, SUB PRESIUNEA TRANSFORMĂRILOR. 

Ce a mai spus ea: 

Noi ca avocaţi care lucrăm în principal cu angajatori mari şi mijlocii, vedem o piaţă în tranziţie, cu schimbări mai degrabă de mentalitate, decât de în plan legislativ. Avem şi în plan legislativ, dar nu sunt un game changer. Avem schimbări la nivel de mentalitate a angajaţilor care îşi doresc alte lucruri, pe care poate nu şi le-au dorit cei din generaţiile anterioare. Sunt generaţii care îşi cunosc foarte bine drepturile şi încearcă să le exercite într-un mod cât mai complet şi cât mai consistent.

Tipurile de conflicte apar în general din exercitarea abuzivă a drepturilor de ambele părţi. Mi-ar placea să vă spun că angajaţii nu săvârşesc niciun fel de abuz, dar v-aş minţi. Unii nu înţeleg foarte bine drepturile pe care le avem, încercăm să forţăm aceste drepturi şi de aici apar conflicte între angajat şi angator. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO