Profesii

Guvernul PSD a spart puşculiţa Finanţelor: plus 25% la salarii în primele opt luni din an. „Mediul privat nu poate ţine pasul cu aceste creşteri. Guvernul a introdus o distorsiune gravă pe piaţa muncii prin majorările salariale făcute.“

Guvernul PSD a spart puşculiţa Finanţelor: plus 25% la...

Autor: Iulian Anghel

01.10.2018, 00:08 10245

Cheltuielile cu salariile în sectorul de stat au crescut în primele opt luni din 2018 cu 25%, faţă de ace­eaşi perioadă din 2017, po­tri­vit exe­cuţiei bugetului ge­ne­ral con­solidat. Mediul privat nu poate ţine pa­sul cu majorările de salarii operate în sec­torul de stat, dar nu are de ales. Prin ur­mare, salariile în mediul pri­vat vor creş­te, dar totul se va traduce, în fi­nal, în in­flaţie şi în scădere de competi­ti­vi­ta­te, ceea ce va lovi  şi în cursul de schimb, cred re­prezentanţii mediului de business.

„Majorarea salariilor la stat antrenează, au­to­mat, majorarea salariilor în mediul privat. Dar, în lipsa creşterii competitivităţii, aceste ma­jorări sunt o iluzie pentru că totul se va tra­du­ce în inflaţie, pe termen scurt, şi, pe termen mai lung, într-un deficit de cont curent accen­tuat, ceea ce pune presiune pe monedă. Gu­ver­nul a introdus o distorsiune gravă pe pia­ţa mun­cii, prin majorările salariale făcute fără niciun studiu de impact – sigur este şi greu să mă­sori eficienţa la nivelul apa­ra­tului de stat“, co­men­tează Adrian Codîrlaşu, pre­şe­dintele CFA România.

În primele opt luni din 2018 versus opt luni 2017, cheltuielile bugetului ge­ne­ral con­solidat cu salariile au cres­cut cu 25% (plus 11 mld. lei), potrivit da­telor publicate de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO