Profesii

Un tânăr de 36 de ani şi-a făcut afacere în România după ce a văzut lumea şi a lucrat la cele mai faimoase restaurante din Bruxelles şi Paris

Un tânăr de 36 de ani şi-a făcut afacere în România...

Autor: Cristina Roşca

04.05.2013, 19:19 4476

Tudor Constantinescu are 36 de ani şi deţine de aproape şapte ani businessul de restaurante Chocolat. El a plecat din România la 14 ani şi după ce a lucrat la unele dintre cele mai cunoscute restaurante din Paris şi Bruxelles şi după ce a vizitat toată lumea la bordul vaselor de croazieră a decis să se întoarcă pe piaţa locală pentru a-şi deschide o afacere.

La 14 ani a decis însă să plece din România, în Belgia - ţara ciocolatei -, unde se mutase şi mama sa. Aici a mers la Institutul de Studiu şi Cercetare în domeniul Industriei Alimentare din Bruxelles unde a studiat timp de cinci ani şi unde spune el şi-a dezvoltat atât pasiunea pentru arta culinară cât şi îndemânarea în ale gătitului. Aici studia zilnic de la 7:30 de dimineaţă până la 17:30, chiar 18:00. Mai mult, în weekend şi în vacanţe elevii mergeau să facă practică în domeniu, în brutării, cofetării sau restaurante. Tudor Constantinescu spune că aici a învăţat atât arta gătitului cât şi chimie alimentară, nutriţie şi elementele procesului de fabricaţie. El s-a specializat însă pe partea dulce a bucătăriei.

A rămas în Belgia nouă ani, timp în care a fost ucenic în cadrul mai multor restaurante dar şi-a încercat şi norocul cu un business propriu. Timp de un an şi jumătate a fost ucenic în Wittamer, Herman Van Dender, precum şi în alte locaţii din Bruxelles. Apoi, la 21 de ani şi-a început “cariera” de antreprenor. A transformat un beci în laborator şi a început să vândă produse de patiserie şi tarte sărate şi dulci la standul său mobil din pieţele volante. Afacerea mergea, însă nu ar fi putut să se îmbogăţească astfel. Câştiga însă destul cât să mă întreţină. Astfel a decis să vândă standul şi să plece mai departe, la Paris, unde a continuat stagiile în restaurante.

După o vreme a decis să emigreze în Statele Unite.Aici a început de la primul nivel, curăţa legume şi tăia căpşune în restaurante. În timp a învăţat sistemul şi ulterior a devenit consultant gastronom pentru o companie care colabora cu lanţurile hoteliere de lux (Marriott şi Hilton) şi cu industria de croaziere. Astfel a ajuns să viziteze întreaga lume la bordul vaselor Cunard, Celebrity Cruises sau Royal Caribbean. El se ocupa de crearea meniului, de identificarea furnizorilor, de selectarea materiilor prime, a personalului şi de proiectarea bucătăriilor. Fiecare astfel de misiune dura una sau două săptămâni după care cobora într-un port, lua avionul şi mergea către următoarea misiune.

După ce a făcut înconjurul lumii a decis să se întoarcă în România unde, spune el, a pierdut toţi banii câştigaţi afară din cauza unor parteneriate nereuşite cu români.

După doi ani de încercări de business în 2006 Tudor Constantinescu a lansat pe piaţă lanţul Chocolat care numără astăzi două boutic-restaurante (Centrul Istoric şi Radu Beller) şi un stand în Mall Băneasa. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe restaurantele, operate de firma Theobromaconsult, au avut în 2010 afaceri de 3 mil. lei (0,7 mil. euro), în scădere cu peste 10% comparativ cu anul anterior. Tudor Constantinescu spune însă că există mai multe companii care operează grupul însă nu doreşte să dea detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO