Proprietăţi

100 de companii se bat pe 1,4 mld. euro de la autostrăzi

Autor: Andreea Neferu

02.03.2011, 23:40 52

Licitaţiile pentru cele patru autostrăzi din vestul ţării(Nădlac - Arad, Timişoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Orăştie - Sibiu)au atras interesul a peste 100 de companii, care s-au grupat îngeneral în consorţii, depunând în total 64 de oferte. Numărulintenţiilor de participare pentru contractele în valoare totală de1,4 mld. euro a fost de patru mai mare decât în cazul licitaţiilortrecute.

Companiile au depus oferte în consorţii de 2-3 companii, însă înunele cazuri numărul a ajuns chiar şi la 6. Adjudecareacontractului pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac - Arad, cu ovaloare de circa 115 mil. euro fără TVA, de către consorţiul Azvi -Puentes - Straco Grup - Grusamar - Specialist Consulting SRL -Incitec SRL ar putea aduce circa 19-20 de milioane de eurofiecăreia dintre cele şase companii, dacă se iau în considerareparticipaţii egale în cadrul asocierii. Pe de altă parte,contractul pentru primul lot al autostrăzii Lugoj - Deva poateaduce până la 265 mil. euro unui constructor care participă lalicitaţie fără alţi parteneri. Competiţia acerbă ar putea determinao scădere de 10-15% a preţurilor estimate de Compania Naţionalăpentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), carese situează între 6 şi 9,7 mil. euro pe kilometru, susţinconsultanţii din construcţii.

Selecţia câştigătorilor va avea loc în circa o lună, dupăevalurea tuturor ofertelor, au declarat reprezentanţi aiCNADNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO